Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie eurozone gegroeid ondanks krimp in Nederland

Economie eurozone gegroeid ondanks krimp in Nederland

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,1 procent gegroeid in vergelijking met de voorgaande periode. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een tweede raming. Het cijfer kwam overeen met een eerdere schatting. In het vierde kwartaal van 2022 was nog sprake van stagnatie van de economie van het eurogebied.

Bij de publicatie van de eerste raming waren de economische cijfers van Nederland nog niet bekend. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde die cijfers dinsdagochtend. Daaruit bleek dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,7 procent is gekrompen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. Het statistiekbureau schrijft de economische neergang vooral toe aan de afzwakkende wereldhandel, waardoor de export afnam.

Voor de hele Europese Unie meldde Eurostat een plus van 0,2 procent op kwartaalbasis. Dat was in de voorgaande periode nog een krimp van 0,1 procent. Toen had de economie van de EU nog veel last van hoge energieprijzen en inflatie. Inmiddels zijn de energieprijzen weer flink gedaald, waardoor huishoudens wat meer lucht hebben.

Stagnatie Duitsland

Op jaarbasis werd door Eurostat een groei van 1,3 procent gemeten voor de eurozone. Voor de hele EU was dat 1,2 procent. Binnen de EU lieten alleen Nederland, Ierland, Hongarije, Oostenrijk en Litouwen een krimp zien. Polen en Portugal groeiden het sterkst. De Duitse economie, de grootste van Europa, stagneerde in het eerste kwartaal.

De Europese Commissie verhoogde eerder deze week nog haar vooruitzichten voor de economie in 2023. Door de "beter dan verwachte start van het jaar" rekent het dagelijks EU-bestuur op een groei in de eurolanden van gemiddeld 1,1 procent in plaats van 0,9 procent, en voor Nederland zelfs op een groei van 1,8 procent. In februari hield de commissie het voor Nederland nog op 0,9 procent groei dit jaar.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

54 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

2 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

2 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

3 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

4 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

4 uur geleden