Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economie EU groeit dit jaar, ondanks spanningen in handel

Economie EU groeit dit jaar, ondanks spanningen in handel

BRUSSEL (ANP) - De economie van de Europese Unie groeit dit jaar met 1,1 procent, aldus de voorjaarsprognose van de Europese Commissie. Voor de eurozone wordt op een groei van 0,9 procent gerekend, ondanks de wereldwijde economische onzekerheid en handelsspanningen. Daarmee valt de groei minder sterk uit dan de Commissie in november had verwacht. Toen werd voor dit jaar nog op een EU-groei gerekend van 1,5 procent en 1,3 procent voor de eurozone.

Voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 1,5 procent in de EU en 1,4 procent in de eurozone.

"De EU-economie toont veerkracht te midden van hoge handelsspanningen en een toename van de wereldwijde onzekerheid. Maar we mogen niet zelfgenoegzaam zijn", zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie). Door vele risico's voor de economie en handel "moet de EU doortastende maatregelen nemen om ons concurrentievermogen te stimuleren".

Sterke binnenlandse vraag

De groei, die zich al aftekende in het laatste kwartaal van 2024, is vooral te danken aan een sterke binnenlandse vraag.

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 1,3 procent en volgend jaar met 1,2 procent, zo verwacht de Commissie.

Aannames in prognoses

De voorjaarsprognose is met de nodige aannames opgesteld. Zo is ervan uitgegaan dat de importtarieven die de VS voor de EU hebben ingevoerd op de nu gepauzeerde 10 procent blijven staan. Er is wel rekening gehouden met de huidige tarieven voor staal, aluminium en auto's van 25 procent.

De economische groei buiten de EU wordt nu geraamd op 3,2 procent voor dit jaar en volgend jaar. Vorig najaar werd nog gerekend op een groei van 3,6 procent. Die neerwaartse bijstelling is vooral het gevolg van de verslechterde vooruitzichten voor zowel de VS als China. De wereldwijde handel vertraagt nog sterker.

Verwachte inflatie

De verwachting is dat de inflatie in de eurozone afneemt tot gemiddeld 2,1 procent in 2025 en 1,7 procent in 2026. In de EU komt de inflatie in 2026 net onder de 2 procent uit.

De inflatie in Nederland komt in 2025 naar verwachting uit op 3 procent, in 2026 op 2 procent.

Werkloosheid

De werkloosheid in Nederland stijgt naar 3,9 procent dit jaar en 4 procent in 2026, ten opzichte van 3,7 procent in 2024.

Het Nederlandse begrotingstekort komt dit jaar uit op 2,1 procent en in 2026 op 2,7 procent. Dat tekort is nu 0,9 procent. De staatsschuld stijgt van 43,3 procent in 2024 naar 45 procent in 2025 en tot 47,8 procent in 2026. Volgens de EU-regels mag het tekort niet groter zijn dan 3 procent en de schuld niet hoger dan 60 procent van het bbp.

Meer uit Financieel

Nieuwe deal met VK 'goed nieuws voor Nederlandse vissers'

URK (ANP) - Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is "goed nieuws voor Nederlandse vissers", zegt belangenorganisatie VisNed. Directeur Geert Meun is vooral te spreken over de lange looptijd van de deal die maandag wordt gepresenteerd, tot 2038.

2 uur geleden
Goudprijs stijgt, dollar daalt na verlaging van kredietrating VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van goud ging maandag omhoog en de Amerikaanse dollar daalde in waarde, na de verlaging van de kredietrating van de Verenigde Staten door Moody's. De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS komt volgens de kredietbeoordelaar door het oplopende begrotingstekort van de Amerikaanse overheid.

3 uur geleden
Franse president kondigt record buitenlandse investeringen aan

VERSAILLES (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron zal maandag een recordbedrag van 37 miljard euro aan buitenlandse investeringen in Frankrijk aankondigen. De investeringsprojecten zullen tijdens de jaarlijkse top met internationale zakenlieden in het kasteel van Versailles bij Parijs bekend worden gemaakt. Macron initieerde de bijeenkomst met het internationale bedrijfsleven zeven jaar geleden in een poging meer investeerders aan te trekken om het land te herindustrialiseren.

5 uur geleden
Guinness-moeder denkt dat heffingen honderden miljoenen kosten

LONDEN (ANP) - Het Britse drankenconcern Diageo, achter merken als Guinness, Johnnie Walker en Smirnoff, verwacht dat de Amerikaanse importheffingen het concern ongeveer 150 miljoen dollar (zo'n 134 miljoen euro) per jaar zullen kosten. Dit meldt Diageo bij de resultaten over het afgelopen kwartaal.

5 uur geleden
AEX-index licht lager na verlaging Amerikaanse kredietrating

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht lager begonnen aan de nieuwe beursweek. De aandacht ging dit keer niet uit naar de Amerikaanse importheffingen maar naar de toenemende bezorgdheid over de staatsschuld van de Verenigde Staten. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de rating voor de VS met één stap van Aaa naar Aa1. In de afgelopen jaren raakten de VS al de hoogste rating kwijt bij kredietbureaus S&P en Fitch. Een lagere schuldrating maakt het voor landen duurder om geld te lenen.

6 uur geleden
Record van 200 miljoen passagiers voor budgetmaatschappij Ryanair

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar een recordaantal van iets meer dan 200 miljoen passagiers vervoerd, een stijging van 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De groei komt volgens Ryanair ondanks vertragingen bij de leveringen van nieuwe Boeing-vliegtuigen. Voor dit jaar rekent de budgetvlieger op een groei naar 206 miljoen reizigers.

7 uur geleden
Pensioenfonds ABP investeert 1 miljard in betaalbare huurwoningen

HEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met vermogensbeheerder CBRE Investment Management investeren in de bouw van nieuwe huurwoningen. Met een startkapitaal van 350 miljoen euro willen de twee partijen in de komende vijf jaar 1 miljard euro investeren in meer dan 3000 betaalbare en duurzame huurwoningen in het middensegment. De eerste 121 huurwoningen worden in de nieuwe Utrechtse stadswijk Cartesius opgeleverd.

7 uur geleden