
Economie Amsterdam kromp vorig jaar meer dan in rest van het land
AMSTERDAM (ANP) - De economie van Amsterdam en de regio daaromheen is vorig jaar een stuk harder geraakt door de coronacrisis dan de rest van Nederland. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) meldt dat de economie van de regio met 7,1 procent bijna twee keer zoveel kromp als de Nederlandse economie als geheel (3,8 procent).
De Metropoolregio Amsterdam omvat de zeven deelregio's Zaanstreek-Waterland, IJmond, Zuid-Kennemerland, Amstelland-Meerlanden, Gooi en Vechtstreek, Almere-Lelystad en Amsterdam. De regio's werden extra hard geraakt door de coronamaatregelen, omdat toerisme en recreatie, cultuur, horeca, de reisbranche en luchtvaart er ruim vertegenwoordigd zijn, zo blijkt uit het rapport Economische Verkenningen dat vrijdag werd gepubliceerd.
De verwachting is dat het bruto binnenlands product (bbp) van de Amsterdamse regio in de tweede helft van volgend jaar weer op het niveau zal zijn van voor de uitbraak van de coronacrisis. Volgens de MRA veert de regio met 4,1 procent wel "iets krachtiger terug" dan de verwachte groei van de Nederlandse economie (3,9 procent). Toch zal dat herstel kwetsbaar blijven "door de onzekere ontwikkeling van de coronapandemie".
Door de overheidssteun bleven de gevolgen van de coronacrisis voor de werkgelegenheid beperkt, meldt de MRA. Zo is de krapte op de arbeidsmarkt die al voor de crisis zichtbaar was, "sneller dan verwacht" teruggekeerd.
Volgens wethouder Victor Everhardt (economische zaken) zullen "de gevolgen van de coronacrisis, waar we nog middenin zitten, nog langere tijd zichtbaar zijn". "We moeten nu samen met elkaar in de regio en met het Rijk investeren in verder sociaaleconomisch herstel. De komende jaren staan de energietransitie, een betere werking van de arbeidsmarkt én woningmarkt, bereikbaarheid en kansengelijkheid voor alle inwoners in de regio centraal."
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."
6 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
8 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.
1 dag geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.
1 dag geledenROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.
1 dag geleden