Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen: vestigingsklimaat is zo slecht nog niet, maar kan beter

Economen: vestigingsklimaat is zo slecht nog niet, maar kan beter

DEN HAAG (ANP) - Het is nog steeds aantrekkelijk voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen, maar wet- en regelgeving en onzeker beleid zetten dat wel onder druk. Dat beeld komt naar voren uit gesprekken met meerdere economen die het ANP voerde. Grote bedrijven als chipmaker ASML en maritiem dienstverlener Boskalis klaagden onlangs over het vestigingsklimaat in Nederland en lonkten naar het buitenland.

In verschillende internationale ranglijsten doet Nederland het over het algemeen goed, zeggen de economen. Wel is het zo dat het vestigingsklimaat in Nederland verslechtert, zegt Henk Volberda, hoogleraar strategie en innovatie aan de Universiteit van Amsterdam. Bedrijven maken zich bijvoorbeeld zorgen over het aantrekken van werknemers nu de belastingvoordelen voor expats in Nederland fors zijn versoberd. Ook worden er andere fiscale maatregelen genomen die nadelig uitpakken voor grote bedrijven.

Hoewel er verschillen zijn tussen Europese landen op belastinggebied, bepalen ook infrastructuur, de woningmarkt en het scholingssysteem bijvoorbeeld of het voor een bedrijf aantrekkelijk is om in Nederland actief te zijn, zegt Gerard Meussen, hoogleraar belastingrecht aan de Radboud Universiteit. Maar hij ziet geen signalen dat het vestigingsklimaat dusdanig slecht is dat bedrijven hierom uit Nederland zouden vertrekken.

Beperkte rol

Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit, benadrukt dat de fiscale component een beperkte rol speelt bij de keuze voor bedrijven om zich in Nederland te vestigen. Die is niet groter dan 10 procent, volgens hem. "Dat is een belangrijke nuancering als je bedrijven hoort over de 30 procent-regeling bijvoorbeeld, die het voor expats voordeliger maakt om hier te werken."

Kavelaars: "Ik ben niet onder de indruk van het geklaag van bedrijven. De vraag is dan: is het in het buitenland beter?" Nee, denkt hij. "Elk land heeft zo zijn eigen fiscale regelgeving, die overal onderworpen is aan wijzigingen."

Terechte zorgen

De economen zijn het er veelal over eens dat bedrijven zich terecht zorgen maken over het onzekere overheidsbeleid in ons land. "Ze hebben geen idee waar het beleid heengaat in Nederland. Daar doen de omringende landen het beter", concludeert Kavelaars.

In de techsector bijvoorbeeld worden investeringen gedaan met een looptijd van twintig tot dertig jaar. "Dan wil je er van uit kunnen gaan dat je op fiscaal gebied en met bottlenecks zoals stikstof weet wat er gaat gebeuren", zegt Jan-Paul van de Kerke, ABN AMRO-econoom.

Meer uit Financieel

Qantas betaalt 61 miljoen boete voor schandaal om

MASCOT (ANP/AFP) - De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft ingestemd met het betalen van een boete van 100 miljoen Australische dollar, zo'n 61 miljoen euro, ter schikking van een rechtszaak waarin de maatschappij werd beschuldigd van het illegaal verkopen van duizenden tickets voor vluchten die al geannuleerd waren. In het schandaal over de "spookvluchten" zou Qantas hebben toegegeven dat "het consumenten heeft misleid" door de stoelen op de tienduizenden vluchten te blijven adverteren.

20 minuten geleden
ABN AMRO: aantal nieuwe ouderenwoningen ver achter kabinetsdoel

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe woningen voor ouderen blijft ver achter bij de kabinetsdoelen. Woonminister Hugo de Jonge kondigde in 2022 aan dat er tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen moeten komen, maar dit jaar komen er slechts zo'n 2800 bij. De komende twee jaar blijft het aantal opleveringen ook rond dit aantal steken, meldt ABN AMRO op basis van cijfers van vakmedium Cobouw.

3 uur geleden
Crypto.com wil meer sportsponsoring na deal Miami Grand Prix

SINGAPORE (ANP) - Crypto.com wil meer sporten gaan sponsoren, nadat het handelsplatform voor cryptomunten de titelsponsor werd van het Formule 1-evenement in Florida, de Crypto.com Miami Grand Prix. Het bedrijf ziet sport als groeimotor om mensen bekend te maken met de cryptowereld, zegt Steven Kalifowitz, marketingdirecteur van Crypto.com, tegen Bloomberg News.

12 uur geleden
Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

ZHENGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend. Hierdoor kunnen de verwachtingen van marktkenners voor de verkoop van iPhones mogelijk naar boven worden bijgesteld.

16 uur geleden
Bureau: stem tegen beloning Boeing-topman van 33 miljoen dollar

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing krijgen het dringende advies om tegen een salarispakket van 32,8 miljoen dollar (31 miljoen euro) voor topman David Calhoun te stemmen. Dat meldt Adviesbureau Institutional Shareholder Services (ISS), dat onder meer pensioenfondsen en verzekeraars adviseert.

18 uur geleden
Israël doodt Palestijnse 'terroristen' op Westelijke Jordaanoever

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Het Israëlisch leger heeft naar eigen zeggen vijf Palestijnse terroristen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie raakte een Israëlische soldaat gewond. Zeker vier doden waren lid van de gewapende tak van Hamas.

1 dag geleden
Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

1 dag geleden