
Economen verwachten verdere groei aantal faillissementen in 2025
UTRECHT (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar verder stijgen, verwachten economen Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO en Hugo Erken van RaboResearch. Maandag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat bijna 4300 bedrijven vorig jaar failliet werden verklaard, 30 procent meer dan in 2023 en het hoogste aantal in acht jaar.
Sinds 2021 is het aantal bedrijven dat failliet ging volgens het CBS stapsgewijs toegenomen. Van de Kerke, senior econoom Nederland en eurozone, verwacht dat die lijn in 2025 doorzet. "We hebben tijdens de coronapandemie gezien dat het aantal faillissementen heel laag was door steunmaatregelen, onnatuurlijk laag gezien de stand van de economie. Veel bedrijven zijn daardoor overeind gehouden waarmee het niet goed ging", legt hij uit. Het hogere aantal bankroeten nu is volgens hem een inhaalslag daarvan. Tegen het einde van dit jaar en in 2026 zal de toename stabiliseren, denkt hij.
Erken, hoofd Nederlandse economie, stelt dat het aantal niet-levensvatbare bedrijven sinds 2020 flink is gestegen door de coronasteunmaatregelen en de lage rente in die periode. "De rentes stijgen weer en de steun moet worden terugbetaald. We verwachten dat een aantal ondernemers daardoor in de problemen komt." Ook de lonen zijn gestegen, maar niet alle ondernemers zullen die stijging kunnen betalen of doorberekenen aan klanten, zegt hij.
Meer bedrijven
De RaboResearch-econoom verwacht dat het aantal bankroeten dit jaar tussen de 15 en 25 procent zal stijgen en in 2026 met ongeveer 17 procent. In 2027 wordt een verdere groei van 10 procent verwacht en zullen per kwartaal zo'n 1500 tot 1700 bedrijven failliet gaan, aldus Erken. "In een historisch perspectief is dat nog wel vrij laag. Het aantal bedrijven is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dat meer bedrijven failliet gaan, komt alleen al door het feit dat er simpelweg meer bedrijven zijn." Daarbij meldt hij ervan uit te gaan dat zich op geopolitiek gebied geen grote onverwachte ontwikkelingen voordoen.
Vooral sectoren die veel met het buitenland te maken hebben, zoals de handel, transport en industrie, kunnen het moeilijk krijgen, denkt Van de Kerke. "De Duitse economie draait niet zo goed. Dat kan minder vraag betekenen voor Nederlandse bedrijven en dat verhoogt het risico om failliet te gaan. We zijn ook best wel bezorgd over invoerheffingen uit Amerika. Als die komen, raakt dat Nederlandse bedrijven ook."
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
19 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
53 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
1 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden