Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Economen merken weinig van deflatie, prijzen boodschappen stijgen

Economen merken weinig van deflatie, prijzen boodschappen stijgen

HILVERSUM (ANP) - In het dagelijks leven is nog niet te merken dat de hoge prijzen zijn gedaald, zeggen twee economen over de eerste raming van de inflatiecijfers van deze maand van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen in bijvoorbeeld supermarkten stijgen nog steeds volgens kenners van ABN AMRO en Rabobank, maar wel minder hard dan afgelopen maanden.

Uit de cijfers van het CBS komt naar voren dat het dagelijks leven in oktober 0,4 procent goedkoper is geworden vergeleken met oktober vorig jaar. De negatieve inflatie is volledig het gevolg van lagere energieprijzen. In oktober vorig jaar waren die namelijk bijzonder hoog.

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO en Frank van Es van Rabobank vinden dat de cijfers van het CBS een vertekend beeld geven, omdat het statistiekbureau energieprijzen op een andere manier berekent dan vorig jaar. Toen keek het CBS naar de tarieven voor nieuwe energiecontracten, die vorig jaar flink duurder werden. Maar mensen sluiten niet elke maand een nieuw energiecontract af. Daarom gebruikt het CBS nu ook de tarieven van lopende contracten en die tarieven zijn vaak minder hoog. Oude inflatiecijfers zijn echter niet aangepast op de nieuwe methode. "Dat maakt nogal wat uit, want anders zouden we geen deflatie hebben", zegt Phlippen. Een negatieve inflatie wordt ook wel deflatie genoemd.

Olieprijzen

Ook Van Es van Rabobank vindt dat de inflatiecijfers van het CBS niet goed laten zien wat Nederlanders op dit moment elke dag merken. De Rabobank past de nieuwe methode van het CBS wel toe op de cijfers van vorig jaar en komt uit op 6,5 procent inflatie. "Dit strookt meer met de realiteit want de meeste prijzen zijn helemaal niet gedaald ten opzichte van vorig jaar."

De energieprijzen kunnen komende maanden verder dalen, verwachten de economen. "Maar de prijzen van goederen en diensten gaan niet dalen", denkt Van Es.

Phlippen waarschuwt voor mogelijke risico's. "Het is een onzekere tijd door de oorlog in Oekraïne en we zijn nog niet losgeweekt van Russisch gas. Het is ook belangrijk wat de olieprijs doet door de oorlog in Gaza. Als dat een conflict in het hele Midden-Oosten wordt, bewegen de olieprijzen en dat maakt uit aan de benzinepomp." Ook voor de voedselprijzen zijn er volgens haar risico's omdat landen waarin veel voedsel wordt geproduceerd steeds vaker te maken krijgen met extreem weer, waardoor oogsten mislukken. Dit leidt weer tot prijsstijgingen.

Meer uit Financieel

Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

42 minuten geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

50 minuten geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

2 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

2 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

3 uur geleden
Wall Street stijgt na sterk Amerikaans banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen donderdag omhoog. Beleggers reageerden op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Volgens dat rapport kwamen er in juni 147.000 banen bij in de grootste economie ter wereld. Dat was meer dan verwacht.

4 uur geleden
Jurist: niet makkelijk om geld terug te krijgen van Booking.com

AMSTERDAM (ANP) - Het wordt niet eenvoudig voor klanten om geld terug te krijgen van Booking.com voor te hoge tarieven voor verblijven, stelt juridisch specialist Sjaak Drinkenburg van juridisch dienstverlener DAS. Hij reageert daarmee op de massaclaim van de Consumentenbond tegen de bekende hotelboekingssite, die binnen een week al meer dan 180.000 aanmeldingen kreeg.

5 uur geleden