Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt
AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".
Volgens ING-hoofdeconoom Marieke Blom en haar collega Marcel Klok valt op dat de PVV, VVD, NSC en BBB in hun akkoord een ander klimaatbeleid voorstaan en een meer ondersteunende houding ten opzichte van bedrijven en middeninkomens. In het akkoord staan ook veel bezuinigingen. Zo moet volgens het akkoord een op de vijf rijksambtenaren de overheid verlaten en willen de partijen de asielopvang versoberen.
De kenners van ING zeggen dat een "aanzienlijk deel van de bezuinigingen onrealistisch" is. Daardoor zouden er in een later stadium wellicht ad hoc bezuinigingen nodig zijn. "Dit kan een conjuncturele economische neergang versterken en tot politieke spanningen en beleidsonzekerheid leiden", waarschuwen de experts van de bank.
Ernstige spanningen
"Het akkoord leest niet als expliciet anti-Europees, maar impliceert op een aantal terreinen wel ernstige spanningen met Europa", schrijven ze ook. Dan gaat het om de plannen voor het asielbeleid, het streven om de Nederlandse financiële bijdragen aan Brussel te verlagen en het voornemen om opnieuw te onderhandelen over verplichtingen op het gebied van stikstofuitstoot.
"Dit alles zal politieke implicaties hebben voor de Nederlandse positie binnen de EU, waardoor de Europese besluitvorming wordt vertraagd." Dat laatste kan volgens Blom en Klok ook van invloed zijn op de houding van het Nederlandse publiek ten opzichte van de EU. "Aangezien na verloop van tijd duidelijk zal worden dat de binnenlandse ambities van de coalitie niet kunnen worden verwezenlijkt onder Europees recht."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend hoger gesloten, waarbij de technologiegraadmeter Nasdaq voor het eerst tot boven de 20.000 punten steeg. Beleggers op Wall Street verwerkten nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Handelaren verwachten dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het Duitse bedrijfsleven opgeroepen meer investeringen te doen in Oekraïne. Die oproep deed hij op een Duits-Oekraïens bedrijvenforum in Berlijn. Met die investeringen kan het Duitse bedrijfsleven helpen met de wederopbouw van het door de oorlog met Rusland verscheurde Oekraïne, aldus Scholz.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Veel gebruikers van Facebook, Instagram en WhatsApp melden storingen met de sociale media. Op de website Allestoringen zijn er duizenden meldingen binnengekomen. Ook de storingswebsite Downdetector meldt duizenden klachten van gebruikers.
7 uur geledenFRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Lufthansa wil dat de Europese Unie een luchtvaartdeal met Qatar opschort om het corruptieschandaal Qatargate. Volgens de deal uit 2021 mogen luchtvaartorganisaties onbeperkt vluchten aanbieden tussen de EU en Qatar.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het vermogen van 's werelds rijkste persoon Elon Musk is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst gestegen tot boven de 400 miljard dollar. Daarmee is de topman van onder meer Tesla en het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX de eerste persoon op aarde die deze vermogensgrens heeft gepasseerd, aldus Bloomberg.
8 uur geledenHERZOGENAURACH (ANP) - Duitse autoriteiten hebben voor de tweede dag op rij een inval gedaan op het hoofdkantoor van Adidas. Dit gebeurde in het kader van een belastingonderzoek, bevestigde de Duitse fabrikant van sportkleding tegenover zakenkrant Financial Times.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag met een kleine winst gesloten in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. De ECB gaat dan waarschijnlijk de rente verder verlagen. Muziekconcern Universal Music Group (UMG) nam de koppositie in bij de hoofdfondsen op het Damrak. Bij de kleinere fondsen deed biotechnoloog Pharming het goed.
9 uur geleden