Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Echtpaar Roegierse viert diamanten huwelijk

Echtpaar Roegierse viert diamanten huwelijk

OOST-SOUBURG – Echtpaar René en Matty Roegierse–van de Woestijne uit Oost-Souburg is woensdag (16 september) zestig jaar getrouwd. De burgemeester komt op visite en met de directe familie gaat het echtpaar uit eten. “Als er geen corona was geweest, hadden we het ook gevierd met kennissen en andere familie. Nu houden we het klein en dat is ook leuk.”

René (87) en Matty (81) wonen in woonzorgcentrum De Gouwe Tuyn. Het afgelopen halfjaar was het daar erg stil. “Ik ging altijd naar de koffieochtenden”, vertelt Matty. “Een praatje maken is niet alleen gezellig, het is ook gezond.” René kampt met lichte geheugenproblemen en mocht voorheen naar een zorgboerderij. Verandering van omgeving deed hem goed. Nu vermaakt hij zich thuis met het inkleuren van afbeeldingen en puzzelboekjes. Matty leest graag en puzzelt eveneens.

Samen

Doordat de dagen veelal hetzelfde zijn, ligt vereenzaming op de loer. “Het geheugen van mijn man is achteruit gegaan door het vele thuis zitten. Hopelijk kan hij binnenkort weer naar de zorgboerderij.” Ouder worden is niet gemakkelijk als het gaat met gebreken. “Steeds weer moeten we iets inleveren. Niet meer fietsen, niet meer met de Wii kegelen, steeds minder kunnen onthouden. Het valt niet mee, maar we zijn samen. Dat is het belangrijkste.”

Kanaalzwemmen

René en Matty leerden elkaar kennen in Groot-Abeele, toen René met zijn ouders naar het buurtschap verhuisde. Zijn jeugd bracht hij door in België en Aardenburg. “Mijn vader was timmerman. Waar werk was, daar gingen wij wonen. Ik ben vaak verhuisd.”
Na zijn militaire dienstplicht verhuisde het gezin naar Groot-Abeele. René werkte bij de Schelde als lasser en bracht zijn vrije tijd door met de jongeren uit de buurt. “We gingen in de zomer zwemmen in het kanaal. Alle kinderen en jeugd van Groot-Abeele gingen mee. Of je nu acht of achttien was. We waren allemaal samen.” Tijdens een mooie zomer leerden Matty en René elkaar kennen en zij verloofden zich in 1956. “We zijn getrouwd in het gemeentehuis van Oost-Souburg, het gebouw waar nu Omroep Zeeland zit”, zegt Matty, terwijl ze wijst naar een foto van hun dochter Pia, schoonzoon en de kleinkinderen, die ze kregen voor hun gouden huwelijk. “Toen we trouwden was het winderig en koud. Het waaide hard, dat kun je op de foto’s zien aan mijn sluier.”

Gemist

Ter viering van het diamanten huwelijk gaat het echtpaar de directe familie uit eten en komt de burgemeester op visite. Dat laatste vinden ze een beetje spannend, want ze hebben de burgemeester nog niet eerder ontmoet. Over het etentje zeggen ze beide hetzelfde: “We kijken ernaar uit om de kleinkinderen en onze achterkleindochter Romy weer te zien, want we hebben ze gemist.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Gigantische brand bij keukenbedrijf Potter eindelijk meester

SINT MAARTENSDIJK- De brandweer heeft de gigantische brand die bij keukenwinkel Potter aan de Nijverheidsweg in Sint Maartensdijk onder controle. Het familiebedrijf ging zaterdagavond compleet in vlammen op.

3 uur geleden
Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

20 uur geleden
Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

20 uur geleden
'Je mist het spontane bij café draaien'

KAPELLE - Na een ongekende leegte van elf weken niets, waren Angelique en Jurgen Schneider van hotel café restaurant De Zwaan in Kapelle vanzelfsprekend blij dat zij de deuren weer konden openen. “Gelukkig was het toen meteen hartstikke druk”, blikt Angelique terug op de zomer.Angelique is niet negatief over de zomer, maar de coronamaatregelen beperken ondernemers wel. “Aan de bar is het soms een gedoe met de anderhalve meter, want mensen zijn sociale wezens. En als iemand slecht in zijn vel zit, geef ik graag een schouderklopje. Dat mag nu niet, en dat vind ik jammer. Je mist het spontane bij café draaien.” Gelukkig beschikt De Zwaan over een groot terras. Daar streken deze zomer veel Nederlandse gasten neer en in het bijzonder fietsliefhebbers. “We hadden op den duur zelfs extra snoeren nodig om alle elektrische fietsen te kunnen opladen! Maar die gasten waren hartstikke leuk en het hielp ons door de zomer heen. Want in het weekeinde dat het eigenlijk Kapelse Dag zou zijn, was het erg stilletjes.”Feesten

1 dag geleden
Provincie in gesprek met reizigers over slim vervoer

MIDDELBURG - De provincie wil van inwoners horen hoe Zeeland goed bereikbaar kan blijven.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden