Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Echtpaar Roegierse viert diamanten huwelijk

Echtpaar Roegierse viert diamanten huwelijk

OOST-SOUBURG – Echtpaar René en Matty Roegierse–van de Woestijne uit Oost-Souburg is woensdag (16 september) zestig jaar getrouwd. De burgemeester komt op visite en met de directe familie gaat het echtpaar uit eten. “Als er geen corona was geweest, hadden we het ook gevierd met kennissen en andere familie. Nu houden we het klein en dat is ook leuk.”

René (87) en Matty (81) wonen in woonzorgcentrum De Gouwe Tuyn. Het afgelopen halfjaar was het daar erg stil. “Ik ging altijd naar de koffieochtenden”, vertelt Matty. “Een praatje maken is niet alleen gezellig, het is ook gezond.” René kampt met lichte geheugenproblemen en mocht voorheen naar een zorgboerderij. Verandering van omgeving deed hem goed. Nu vermaakt hij zich thuis met het inkleuren van afbeeldingen en puzzelboekjes. Matty leest graag en puzzelt eveneens.

Samen

Doordat de dagen veelal hetzelfde zijn, ligt vereenzaming op de loer. “Het geheugen van mijn man is achteruit gegaan door het vele thuis zitten. Hopelijk kan hij binnenkort weer naar de zorgboerderij.” Ouder worden is niet gemakkelijk als het gaat met gebreken. “Steeds weer moeten we iets inleveren. Niet meer fietsen, niet meer met de Wii kegelen, steeds minder kunnen onthouden. Het valt niet mee, maar we zijn samen. Dat is het belangrijkste.”

Kanaalzwemmen

René en Matty leerden elkaar kennen in Groot-Abeele, toen René met zijn ouders naar het buurtschap verhuisde. Zijn jeugd bracht hij door in België en Aardenburg. “Mijn vader was timmerman. Waar werk was, daar gingen wij wonen. Ik ben vaak verhuisd.”
Na zijn militaire dienstplicht verhuisde het gezin naar Groot-Abeele. René werkte bij de Schelde als lasser en bracht zijn vrije tijd door met de jongeren uit de buurt. “We gingen in de zomer zwemmen in het kanaal. Alle kinderen en jeugd van Groot-Abeele gingen mee. Of je nu acht of achttien was. We waren allemaal samen.” Tijdens een mooie zomer leerden Matty en René elkaar kennen en zij verloofden zich in 1956. “We zijn getrouwd in het gemeentehuis van Oost-Souburg, het gebouw waar nu Omroep Zeeland zit”, zegt Matty, terwijl ze wijst naar een foto van hun dochter Pia, schoonzoon en de kleinkinderen, die ze kregen voor hun gouden huwelijk. “Toen we trouwden was het winderig en koud. Het waaide hard, dat kun je op de foto’s zien aan mijn sluier.”

Gemist

Ter viering van het diamanten huwelijk gaat het echtpaar de directe familie uit eten en komt de burgemeester op visite. Dat laatste vinden ze een beetje spannend, want ze hebben de burgemeester nog niet eerder ontmoet. Over het etentje zeggen ze beide hetzelfde: “We kijken ernaar uit om de kleinkinderen en onze achterkleindochter Romy weer te zien, want we hebben ze gemist.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Leerlingen Tweemaster zamelen oude apparaten in

OOST-SOUBURG - Leerlingen uit de groepen Q 5, 6 en 7 van basisschool Tweemaster-Kameleon uit Oost-Souburg doen mee aan de E-waste race. Ze verzamelen zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparatuur om de grondstoffen te kunnen hergebruiken. De school die het meeste afval weet in te zamelen wint een schoolreisje naar de Uitvindfabriek in Breda.

8 uur geleden
Vlissinger verwondt huisgenoot met schroevendraaier

VLISSINGEN - Bij een conflict in een woning aan de Paul Krugerstraat in Vlissingen is maandag rond 1.30 uur een man lichtgewond geraakt nadat een huisgenoot hem met een schroevendraaier had geraakt. 

9 uur geleden
Man uit Vlissingen zou zijn mishandeld door tweetal in het tunneltje aan het Bossenburghpad

VLISSINGEN - Een man uit Vlissingen zou afgelopen nacht zijn mishandeld in het tunneltje aan het Bossenburghpad. Daarnaast zouden zijn twee belagers zijn telefoon hebben gestolen. De man deed hierop aangifte.

2 dagen geleden
Eerste bewoners De Hofjes verwelkomd

VLISSINGEN - Uithanden van wethouder Sem Stroosnijder en directeur Jan Leo van Deemter van woningbouwvereniging l’Escaut hebben de eerste bewoners van De Hofjes de sleutels van hun huizen ontvangen. De komende twee weken wordt de rest van de 24 woningen opgeleverd.

5 dagen geleden
Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

VLISSINGEN - Museum Scheldewerf in de voormalige verbandkamer op het Scheldeterrein heeft een bijzonder dokboekje gekregen dat gegevens bevat over alle schepen die tussen 1944 en 1970 in het droogdok op het Eiland hebben gelegen. Peter Feij van het museum heeft het boekje ter bewaring overgedragen aan het Zeeuws Archief.

5 dagen geleden
Voorverkoop Onderstroom begint 18 juni

VLISSINGEN - De voorverkoop van festival Onderstroom begint aanstaande vrijdag. Het festival vindt plaats van 9 tot en met 11 juli, weliswaar in aangepaste vorm vanwege de coronamaatregelen.

5 dagen geleden
‘Geschiedenis was lastig, verder vond ik het wel te doen’

VLISSINGEN - Havist Seppe Bremmers (16) haalde zijn diploma aan SSG Nehalennia in Middelburg. Volgend jaar gaat hij ICT studeren aan de HZ in Vlissingen. Geschiedenis vond hij tijdens de examens het moeilijkste.

5 dagen geleden