
ECB: meeste Europese banken hebben nog geen klimaatstrategie
FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt dat de meeste kredietverstrekkers in Europa nog geen concrete klimaatstrategieën hebben. De toezichthouder plant een grondige stresstest van de klimaatrisico's voor de banken volgend jaar. De ECB wil daarmee in kaart brengen hoe gevoelig de financiële sector is voor natuurrampen en een mogelijke snelle transitie naar schone en duurzame energiebronnen.
Ongeveer de helft van de 112 financiële instellingen die onder toezicht staan van de centrale bank overweegt om niet langer te investeren in vervuilende sectoren. Maar volgens het Nederlandse ECB-bestuurslid Frank Elderson heeft slechts een handvol banken actief plannen gemaakt waarin rekening wordt gehouden met klimaatverandering en het behalen van de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.
Elderson verwelkomde het voorstel van de Europese Commissie om de financiële instellingen wettelijk te verplichten om plannen in te voeren om hun investeringsactiviteiten uitstootneutraal te maken. Ook zal de ECB de commissie helpen om de voortgang van de financiële sector in deze transitie te monitoren. De centrale bank heeft eerder al kritiek geuit op de financiële sector vanwege de trage voorbereiding op risico's die verband houden met klimaatverandering.
Klimaatstresstest
In de klimaatstresstest die de ECB tussen maart en juli 2022 zal houden moeten de banken onder meer aangeven hoe afhankelijk ze zijn van inkomsten uit industrieën die gepaard gaan met een hoge CO2-uitstoot en in welke mate de banken de uitstoot van broeikasgassen financieren. Ook wordt gekeken naar de kwetsbaarheid van de sector voor overstromingen of periodes van langdurige droogte als gevolg van klimaatveranderingen.
Banken die slecht presteren in de klimaatstresstest kunnen worden geconfronteerd met hogere kapitaalvereisten. Deze banken moeten dan bijvoorbeeld meer geld opzijzetten om de klimaatrisico's van hun beleggingen en investeringen op te kunnen vangen en kunnen dan minder winst uitkeren aan de aandeelhouders.
Meer uit Financieel
MADRID (ANP/BLOOMBERG) - De Spaanse regering werkt aan een plan voor het verkorten van de werkweek in het Zuid-Europese land van de huidige 40 naar 37,5 uur. Het kabinet zal het voorstel dinsdag bespreken, maakte premier Pedro Sánchez maandag bekend tijdens een businessevenement in Barcelona.
33 minuten geledenMADRID (ANP/BELGA) - Spanje heeft in het eerste kwartaal een recordaantal toeristen verwelkomd. In januari, februari en maart kwamen er in totaal 17,1 miljoen internationale toeristen, meldde het Spaanse statistiekbureau INE. Dat is meer dan ooit eerder in deze periode.
34 minuten geledenNEW TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Taiwanese iPhone-producent Foxconn heeft vorige maand de verkopen fors opgevoerd. Dit is waarschijnlijk het gevolg van versnelde bestellingen vooruitlopend op Amerikaanse tarieven die de zaken van klanten hard kunnen raken.
1 uur geledenANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De kosten van het levensonderhoud in Turkije zijn in april iets minder sterk opgelopen dan een maand eerder. De inflatie in het land bedroeg afgelopen maand 37,9 procent, tegen 38,1 procent in maart, meldde het Turkse statistiekbureau. De inflatie koelde daarmee voor de elfde maand op rij af en beweegt zich rond het laagste niveau in ongeveer twee jaar.
3 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse wijn- en cognacbedrijf Moët Hennessy schrapt honderden banen. De onderneming, onderdeel van luxeconcern LVMH, reageert zo op een krimpende vraag en een tariefconflict tussen de Europese Unie en China over cognac.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Shell behoorde maandag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. Het olie- en gasconcern overweegt een overname van zijn Britse branchegenoot BP, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Over een samensmelting van de twee Britse concerns gaan al tientallen jaren af en toe geruchten. Het zou een van de grootste deals in de olie-industrie ooit zijn. Het aandeel Shell verloor ruim 2 procent.
4 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - Vietnam houdt vast aan zijn economische groeidoelstellingen, ondanks de forse importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump het land in het vooruitzicht heeft gesteld. Premier Pham Minh Chinh herhaalde in een toespraak tot de Nationale Vergadering in Hanoi dat de regering nog steeds rekent op minstens 8 procent groei dit jaar en meer dan 10 procent groei in de komende jaren.
4 uur geleden