
ECB laat rente in eurozone opnieuw onveranderd
FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag de rente in het eurogebied opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee wordt voor de tweede keer een pauze genomen met het verhogen van de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Op de financiële markten was al verwacht dat de ECB bij het laatste rentebesluit van het jaar wederom pas op de plaats zou maken.
De rente in de eurozone staat nu op 4 procent, wat het hoogste niveau ooit is. Sinds medio vorig jaar heeft de ECB de leenkosten flink opgeschroefd om de inflatie aan te pakken.
Beleggers hopen dat de centrale bank in Frankfurt komend voorjaar de rente gaat verlagen nu de inflatie sterk is afgezwakt. ECB-voorzitter Christine Lagarde verklaarde bij het vorige rentebesluit eind oktober wel dat het nog te vroeg is om te praten over een verlaging. Lagarde komt later met een toelichting.
Inflatiedoel
De inflatie in het eurogebied van twintig landen zwakte in november af tot 2,4 procent, van 2,9 procent in oktober. Het inflatiedoel van de ECB van 2 procent komt daarmee in zicht. Door de rente te verhogen wordt de economie geremd en dat zorgt weer voor een daling van de inflatie omdat de vraag onder druk komt te staan. Bovendien zijn de energieprijzen sterk gedaald, nadat die vorig jaar nog keihard stegen door de oorlog in Oekraïne.
Er zijn wel zorgen dat door de sterk gestegen rente de economie in een recessie kan belanden. De economie van de eurozone kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent en de kans op krimp in het vierde kwartaal is groot. Een technische recessie wordt gedefinieerd als twee kwartalen met krimp op rij.
Groei in eurogebied
Voor heel 2023 wordt door de ECB wel op groei gerekend voor het eurogebied, namelijk met 0,6 procent. Volgend jaar zou dan sprake moeten zijn van 0,8 procent groei en 1,5 procent in 2025 en 2026.
De inflatie zou volgens de bank over heel 2023 gemiddeld 5,4 procent moeten zijn. Voor volgend jaar wordt dan een afzwakking naar 2,7 procent verwacht en dan 2,1 procent in 2025 en 1,9 procent in 2026, aldus de ECB.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Brussel wil de belangrijkste chemiefabrieken in de Europese Unie beter beschermen. De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om samen met de sector en lidstaten "kritieke" productiefaciliteiten aan te wijzen die belangrijke grondstoffen maken voor bijvoorbeeld de luchtvaart, defensie of medische zorg. "Gerichte hulp" moet deze vestigingen behoeden voor sluitingen en helpen met vergroenen.
20 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij later op de dag een importheffing op koper aankondigt. Het metaal wordt aan de Amerikaanse grens met 50 procent belast, zei hij tegen journalisten bij een kabinetsvergadering.
23 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt over twee dagen een brief te versturen waarin hij de importheffingen voor goederen uit de Europese Unie bekendmaakt. Hij beschuldigde de EU ervan de Verenigde Staten erg slecht te behandelen, onder andere via rechtszaken tegen Google en Apple.
34 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een kleine winst gesloten. Elders in Europa waren ook overwegend winsten te zien op de koersenborden, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de deadline voor hogere importheffingen had opgeschoven van 9 juli naar 1 augustus.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zullen de deadline voor hogere importheffingen van 1 augustus niet verlengen, waarschuwt de Amerikaanse president Donald Trump op berichtendienst Truth Social. Aanvankelijk zouden de hogere tarieven deze woensdag ingaan, maar onlangs maakte Trump bekend dat dit was uitgesteld naar volgende maand.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De voormalige Britse premier Rishi Sunak gaat werken bij zakenbank Goldman Sachs. Dat heeft de in New York gevestigde bank dinsdag bekendgemaakt. Sunak was van oktober 2022 tot juli 2024 premier van het Verenigd Koninkrijk.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers bleven voorzichtig na de verliesbeurt een dag eerder die werd veroorzaakt door de onrust rond het handelsbeleid van president Donald Trump. Hij kondigde maandag nieuwe tarieven aan voor veertien landen, waaronder belangrijke handelspartners als Japan en Zuid-Korea, die op 1 augustus van kracht worden. Deze tarieven waren hoger dan beleggers hadden verwacht.
5 uur geleden