
ECB: coronapandemie kan bestedingsgedrag voorgoed veranderen
FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De coronapandemie is waarschijnlijk zo ingrijpend dat deze het bestedingsgedrag van mensen voorgoed kan veranderen. Dat zeggen onderzoekers van de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van onderzoek onder 7500 huishoudens in vijf grote eurolanden.
Een aanzienlijk deel van de respondenten zei dat ze zich tijdens de eerste lockdowns van 2020 realiseerden dat ze bepaalde producten of diensten helemaal niet misten. Volgens de studie was het mogelijke gevaar op besmetting de belangrijkste reden waarom mensen toen besloten om dan maar hun consumptie wat terug te schroeven.
De verschuiving was het duidelijkst te zien in de horeca en dienstverlening. Zo gaf bijna een kwart van de Franse huishoudens aan het geen probleem te vinden dat ze een tijdje niet naar de kapper konden, terwijl ruim een vijfde van de Duitse deelnemers aan het onderzoek best een tijd zonder uit eten gaan in een restaurant zou kunnen.
Gevolgen voor bedrijfsleven
Langdurige of blijvende veranderingen in het consumentengedrag kunnen gevolgen hebben voor het bedrijfsleven, waarschuwen de onderzoekers. Sommige bedrijven zullen met hun omzet daardoor mogelijk nooit meer terugkomen op het niveau van voor de coronacrisis. De bevindingen hangen samen met de vraag hoe lang overheden en centrale banken door moeten gaan met steunmaatregelen. Lang doorgaan met steun zorgt ervoor dat blijvende veranderingen in het gedrag van mensen moeilijker zichtbaar zijn, terwijl het ook bedrijven in leven kan houden die minder levensvatbaar zijn dan ze zelf misschien denken.
De ECB kijkt wat betreft het eigen steunbeleid ook naar de ontwikkeling van de inflatie. De centrale bank vindt het vooralsnog niet nodig om bijvoorbeeld de rente aan te passen. Wat precies de plannen zijn voor het crisisopkoopprogramma van obligaties is nog enigszins onduidelijk.
Economen van ING zien in donderdag naar buiten gekomen notulen van de laatste beleidsvergadering van de ECB een verandering in de manier waarop de centrale bank tegen de sterk oplopende inflatie aankijkt. Waar het flink toenemende prijspeil in de zomer nog vrij makkelijk als een tijdelijk fenomeen werd afgedaan, zou de beoordeling van de hoge inflatie nu wat gebalanceerder zijn. Dat zou er volgens de kenners bij ING op kunnen wijzen dat de ECB zich bij zijn volgende rentebesluit in december wel eens wat krachtiger kan gaan uitlaten over het afbouwen van steun dan op de financiële markten nu wordt aangenomen.
Meer uit Financieel
BUNNIK (ANP) - Oud-stikstofminister Christianne van der Wal heeft een nieuwe baan. Ze wordt vanaf 1 september voor een periode van vier jaar algemeen voorzitter van autobranchevereniging BOVAG. De ledenraad van BOVAG heeft haar unaniem benoemd tot voorzitter en opvolger van Han ten Broeke.
11 minuten geledenVALENCIA (ANP/BLOOMBERG) - De grootste stroomstoring ooit in Spanje heeft de economie van dat land bijna 400 miljoen euro gekost. Dat meldt de Spaanse CaixaBank op basis van een eerste schatting.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Peter Gillis heeft nog geen geld ontvangen voor de verkoop van zijn vakantieparken, liet zijn advocaat dinsdag weten. Ook heeft de koper nog niet de benodigde informatie aangeleverd, zoals wie de financiers zijn achter de overname. Hierom wordt vanaf dinsdag een dwangsom opgelegd van 100.000 euro per dag.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Topbestuurders van grote Amerikaanse bedrijven gaan mee met het bezoek van president Donald Trump aan Saudi-Arabië volgende week. Het gaat onder anderen om de bestuursvoorzitters van vermogensbeheerder BlackRock, de bank Citigroup, investeringsbedrijf Blackstone, chipproducent Qualcomm en technologieconcern IBM.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Het bedrijf achter beurzen in onder andere Amsterdam, Parijs, Milaan en Brussel zegt de Europese defensiesector te willen helpen bij het ophalen van geld voor forse investeringen. Beursuitbater Euronext hoopt daarmee "de strategische autonomie" van Europa te steunen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep van ruim twintig leidinggevenden uit de luchtvaart roept de sector dringend op te verduurzamen. Onder anderen directeuren, piloten en technici maken zich zorgen dat de "luchtvaart haar eigen toekomst op het spel zet als de sector geen fundamentele transitie ondergaat".
4 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - De Europese Unie wil nieuwe gasdeals met Rusland eind dit jaar verbieden en de al bestaande gasdeals met Moskou eind 2027 hebben opgeschort. Dat zou staan in een plan van de Europese Commissie, melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.
4 uur geleden