
ECB-bestuurder: handelsbeleid Trump schaadt vertrouwen in dollar
PARIJS (ANP/RTR) - Het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump in de afgelopen weken heeft het vertrouwen in de Amerikaanse dollar ondermijnd. Dat zei François Villeroy de Galhau, beleidsmaker bij de Europese Centrale Bank (ECB), donderdag op de radiozender France Inter. De Franse centralebankpresident waarschuwde dat het protectionisme en de onvoorspelbaarheid van de Trump-regering "slechte elementen" zijn voor de Amerikaanse economie.
Trump kondigde vorige week hoge importheffingen aan voor bijna alle handelspartners van de Verenigde Staten. Die tarieven werden woensdag van kracht. De Amerikaanse president besloot op dezelfde dag echter om de invoering van bepaalde importheffingen voor de meeste landen met negentig dagen uit te stellen. Alleen voor China geldt de opschorting van de importheffingen niet.
Voor China werd het tarief zelfs verhoogd naar 125 procent. Voor alle andere landen geldt een heffing van 10 procent. "Het belangrijkste element van het Amerikaanse beleid van de afgelopen decennia was de nadruk op de centrale rol van de dollar. Ik denk dat de Trump-regering die mening ook heeft, maar de manier waarop ze die in de praktijk brengt, is zeer onsamenhangend. Wat er de afgelopen weken is gebeurd, werkt tegen het vertrouwen in de Amerikaanse munt", aldus Villeroy.
Het afnemende vertrouwen in de dollar kan volgens de centrale bankier een positieve factor zijn in de ontwikkeling van de internationale rol van de euro. Villeroy bevestigde ook dat hij geen recessie verwacht in Frankrijk. Woensdag verlaagde de Franse minister van Financiën Eric Lombard de groeiverwachting voor de economie voor 2025 van 0,9 naar 0,7 procent.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie neemt meer tijd om tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen, zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) dinsdag. De Amerikaanse president Donald Trump heeft de deadline "zoals we begrijpen verschoven naar 1 augustus en dat geeft ons dan ook meer tijd", zei hij na afloop van een vergadering met de EU-ministers van Financiën. Eerder werd gesproken over 9 juli waarop de EU en de VS tot een akkoord moesten komen.
8 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Vijftien EU-lidstaten hebben dinsdag toestemming gekregen om hun begrotingstekort te laten oplopen om daarmee extra in defensie te kunnen investeren. Het gaat onder meer om België, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Polen en Portugal.
51 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
3 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
3 uur geleden