Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EasyJet zet opnieuw fors verlies in de boeken door corona

EasyJet zet opnieuw fors verlies in de boeken door corona

LONDEN (ANP) - Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft afgelopen kwartaal vanwege de malaise in de luchtvaart als gevolg van de coronacrisis opnieuw een stevig verlies in de boeken gezet. Toch is topman Johan Lundgren positief gestemd over de zomermaanden en de herfst nu de Britten weer mogen vliegen en meer reisbeperkingen worden opgeheven. In Nederland gaat het ook weer goede kant op, zei de topman in een persconferentie.

Dat komt door het vertrouwen dat Nederlandse reizigers hebben in het coronareissysteem van testen en gezondheidsverklaringen, zei Lundgren. Nederlanders vliegen nu met easyJet het liefst op Spanje, Italië, Kroatië en delen van Griekenland. Alleen voor Spanje werd het reisadvies onlangs aangepast naar alleen noodzakelijke reizen. Op Schiphol heeft easyJet negen toestellen. Met bijna alle toestellen wordt weer gevlogen. Deze capaciteit wordt ook ingezet voor andere landen en is afhankelijk van de reisrestricties.

Inmiddels leidt de opmars van de besmettelijke Delta-variant van het virus tot een stijgend aantal besmettingen wereldwijd en zorgen in de luchtvaart. EasyJet zegt de ontwikkelingen rondom varianten te volgen en door de flexibiliteit van het bedrijf er goed mee om te kunnen gaan. Volgens easyJet houden reizigers, ook de Nederlandse, zich goed aan de coronamaatregelen en nemen ze die serieus. Wel zegt easyJet dat de boekingen momenteel door het "afwijkende reisbeleid van overheden" met name uit Europa komen. Lundgren wil consistentie van overheden.

Reisbeperkingen

De budgetvlieger verwacht in het kwartaal van juli tot en met september dat de passagierscapaciteit naar ongeveer 60 procent van het niveau van 2019 gaat. De afgelopen drie maanden was dat 17 procent, doordat er nog veel reisbeperkingen in Europa waren. Ook mogen de Britten pas sinds eind mei weer naar het buitenland.

Het Britse bedrijf is al sinds het begin van de coronacrisis bezig met het besparen van kosten. Het brutoverlies van easyJet kwam in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar dat eindigde op 30 juni uit op 318 miljoen pond, omgerekend bijna 370 miljoen euro. Volgens het bedrijf is dat in lijn met de verwachtingen. In de maanden april, mei en juni bedroeg de omzet van easyJet bijna 213 miljoen pond. Dezelfde periode een jaar geleden was dat slechts 7,2 miljoen pond doordat de vloot van easyJet volledig aan de grond was komen te staan door de coronacrisis.

Lundgren denkt dat verder herstel niet in een rechte lijn zal verlopen en dat we rekening moeten blijven houden met nieuwe varianten van het virus. Na de zomer verwacht de prijsvechter dat ook de zakelijke boekingen weer zullen aantrekken, naar bijvoorbeeld Genève, Berlijn en Manchester, maar ook dat hangt af van reisbeperkingen.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

11 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

12 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

17 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

19 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

21 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

23 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

1 dag geleden