
EasyJet voorziet herstel vanaf eind mei
LONDEN (ANP/RTR) - Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet denkt vanaf eind mei weer meer te kunnen vliegen. Dan mogen Britten weer naar het buitenland en de prijsvechter ziet ook dat andere landen dan weer op grotere schaal vliegen mogelijk willen maken. Topman Johan Lundgren voorziet dat heel Europa aan het begin van de zomer weer open kan.
EasyJet denkt in het kwartaal van april tot en met juni tot een vijfde van de passagiers te kunnen vervoeren die in dezelfde periode in 2019 met de maatschappij vlogen. Dat begint naar verwachting nog laag, maar in juni zou het al om ruim een kwart moeten gaan, geeft Lundgren aan. "Het is moeilijk om daar nu al heel concrete voorspellingen voor te doen, want mensen boeken momenteel maar kort voor vertrek."
Waar easyJet vanaf mei heen kan vliegen, ligt volgens de topman aan de Britse regering. "Maar ik zie geen reden waarom het grootste deel van Europa in de zomer niet weer groen kan zijn." Lundgren pleit er ook voor om geen verplichte tests te eisen voor reizigers uit 'groene' landen. "De kosten zijn fors en zorgen voor een extra barrière voor sommige reizigers."
Besparen van kosten
In de eerste drie maanden van dit jaar vervoerde easyJet nog 9 procent van het aantal reizigers in 2019 door strenge lockdowns. In heel het winterseizoen, dat in oktober begon, kwam easyJet uit op 14 procent.
Het Britse bedrijf is al sinds het begin van de coronacrisis bezig met het besparen van kosten en dat ging sneller dan verwacht. EasyJet verlaagde zijn kosten met meer dan de helft en hield daardoor het brutoverlies in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar beperkt tot tussen de 690 miljoen en 730 miljoen pond. Dat is tussen de 795 miljoen en 841 miljoen euro.
EasyJet heeft nog 2,9 miljard pond aan geld voorhanden en denkt te kunnen profiteren als er weer meer gevlogen kan worden. Door de kostenbesparingen verwacht het bedrijf dat al snel winstgevend te kunnen doen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.
39 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.
3 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.
6 uur geleden