
E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden
HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in.
De leerlingen roepen iedereen op kleine elektronische apparaten die niet meer gebruik worden aan te melden via de website ewasterace.nl. De schoolteams - op de Bevelanden en Tholen racen tien basisscholen tegen elkaar - kunnen zo zien bij welke buurtbewoners ze spullen kunnen ophalen. Zo komen inwoners gratis van deze spullen af. De kinderen zamelen kapotte en oude apparaten in die een stekker hebben of werken op batterijen. Wel graag de batterijen eruit halen, want inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste. “Je kunt oude telefoons inleveren”, vertellen leerlingen Michelle (10) en Branna (12) van De Schuttevaer. Ook bijvoorbeeld oude toetsenborden, waterkokers, föhns en oude en kapotte kabels en adapters zijn welkom.
De kinderen sorteren alles in een speciale container en de hoeveelheid ingezameld afval levert de teams punten op. De winnende school sleept een schoolreis in de wacht. Juf Inez van groep 7/8 van De Schuttevaer is nu al trots op haar klas. “Deze race maakt kinderen bewust van het afvalprobleem en het belang van het verminderen van afval door producten te hergebruiken. Ook leren ze samenwerken en ze ontwerpen bijvoorbeeld flyers om de race te promoten in de buurt. Zo zijn ze op verschillende manieren met dit onderwerp bezig.
Goudmijnen
Michelle uit groep zeven en Branna uit groep acht weten al veel te vertellen over het belang van restafval tegengaan. De gastles maandag van projectleider Marlin Adriaansen van de E-Waste Race is blijven hangen. “In Congo moeten mensen onder druk werken in goudmijnen voor grondstoffen voor onze elektronische spullen”, vertellen de Hansweertse meiden. “Dat is erg voor de mensen en slecht voor het milieu, want er wordt veel grond afgegraven”, zegt Michelle. “Zo gaat er een enorme hap uit de aarde”, vult Branna aan. Ze hebben ook geleerd dat er heel veel grondstoffen nodig zijn om een mobieltje te maken. Ook daarom vindt Michelle het niet erg dat ze er nog geen heeft, vertelt ze. “Als ik wil bellen, pak ik de huistelefoon of de mobiel van mijn vader of moeder. En ik heb de oude laptop van mijn moeder. Ik kan wel zonder telefoon, hoor.”
Branna en Michelle gaan hun best doen om zoveel mogelijk spullen in te zamelen tijdens de race. “Mensen hebben heel veel elektronisch afval thuis en dat moeten we niet bij het restafval gooien”, zegt Branna. “Van een kapotte telefoon kun je onderdelen hergebruiken voor een nieuwe telefoon”, weet Michelle, die haar hele familie heeft gemobiliseerd voor de race. “Ik heb in drie familieappgroepen gegooid dat we afgedankte spullen moeten recyclen”, vertelt een even enthousiaste Branna.
Consequenties
Voor de start van de race bezocht de Reimerswaalse wethouder Maarten Both De Schuttevaer en zijn Kapelse collega Siwart Mackintosh de Juliana van Stolbergschool. “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al over de consequenties van het afvalprobleem te vertellen”, vindt Mackintosh. “We hebben het bijvoorbeeld over minder consumeren gehad. Heb je echt iedere twee jaar een nieuw mobieltje nodig? Ook leren kinderen dat je kapotte spullen niet hoeft weg te gooien, maar dat je ze kunt repareren of recyclen. Want met name voor elektrische apparaten zijn moeilijk verkrijgbare grondstoffen nodig, zoals metalen.” Hergebruik van apparaten en onderdelen verkleint de behoefte aan nieuwe grondstoffen. “Dus maak je zolder en schuur leger en bied je elektronische apparaten aan voor de race.”
Wie kleine elektronische apparaten wil aanbieden om gratis opgehaald te worden kan dit aanmelden via www.ewasterace.nl.
Meer uit Reimerswaal
KAMPERLAND - De zon schijnt heerlijk boven Neeltje Jans terwijl sportvissers hun hengels klaarmaken aan boord van de Quo Vadis. De sportvisboot deint zachtjes op het water hier in de Zeeuwse Voordelta, grofweg tussen Kamperland en Oostkapelle. De zee is kalm op deze donderdag 10 juli. Onder het oppervlak speelt zich iets af wat maar weinig mensen weten: dit stukje Zeeuwse zee is een kraamkamer voor haaien.
4 uur geledenGOES - De brommobiel - ook wel het 45-kilometerautootje genoemd - is in opmars in Nederland, en Zeeland blijft daarin niet achter. Met name in Goes, maar ook in Reimerswaal, Kapelle en Tholen groeit het aantal brommobielen opvallend hard. Dat blijkt uit een analyse van mobiliteitsplatform MicroMobiel.nl op basis van recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
12 uur geledenKAPELLE - De gemeente Kapelle heeft het grasland op de kruising van de Handelsweg en de Nijverheidsweg op bedrijventerrein De Smokkelhoek aangewezen als definitieve locatie voor de kleinschalige noodopvang van asielzoekers. Daarmee is de locatiekeuze nu officieel rond. Op deze plek zullen maximaal 81 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van maximaal dertien maanden.
1 dag geledenKRUININGEN/WAARDE - De nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Reimerswaal is bekend. Ralph Harthoorn uit Waarde werd afgelopen week uit 18 kandidaten gekozen. Ralph is 10 jaar en zit op de christelijke basisschool D'n Akker.
2 dagen geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal maakt zich zorgen over de kosten in de jeugdzorg en de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die kosten stijgen al jaren, en in de toekomst verwacht de gemeente dat dit alleen maar meer wordt. Tegelijkertijd krijgen gemeenten vanaf 2028 minder geld van de landelijke overheid. Dat staat in de nieuwste Kadernota, waarin de plannen voor de komende jaren staan.
2 dagen geledenKAPELLE - De Europese Raad heeft besloten de Richtlijn Tijdelijke Bescherming met één jaar te verlengen tot 4 maart 2027. Dit betekent dat Oekraïense vluchtelingen recht blijven houden op verblijf, werk, huisvesting, zorg en onderwijs zonder een asielaanvraag. De Europese Raad zal dit besluit tijdens een van zijn komende zittingen formeel goedkeuren. Voor Gemeente Kapelle houdt dit in dat we onze opvang en ondersteuning voortzetten. Het ministerie heeft toegezegd financiële garanties te bieden zolang de opvangtaak voor Oekraïense vluchtelingen geldt, plus één extra jaar na afloop van de richtlijn.Dit geeft ons de zekerheid dat we de gemaakte afspraken over de opvang kunnen blijven nakomen. Dit is positief voor de afspraken die we hebben gemaakt met betrekking tot de opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden in Kapelle. Door de verlenging van de RTB en de bijbehorende financiële garantie, is het financiële risico - waarover we u in het voorstel van maart 2024 over het beschikbaar stellen van budget hebben geïnformeerd - aanzienlijk verminderd. De huidige huurafspraken zijn namelijk geldig tot oktober 2027.Toch blijft het maken van lange termijnplannen met financiële dekking, langer dan twee jaar, onzeker voor gemeenten. Dit komt doordat de verlenging van de richtlijn telkens voor een beperkte periode wordt vastgesteld en afhankelijk is van de ontwikkelingen in Oekraïne en de besluitvorming op EU-niveau. Daarnaast kan de hoogte van het normbedrag, dat wij ontvangen voor de opvang van vluchtelingen, tussentijds worden aangepast. De Rijksoverheid werkt ondertussen aan een exit strategie voor een geleidelijke afbouw van de tijdelijke bescherming. Hierbij wordt gekeken naar alternatieve verblijfsstatussen en de mogelijke terugkeer van vluchtelingen naar Oekraïne zodra de situatie dat toelaat. Ondanks deze inspanningen blijven veel details nog onduidelijk, wat het voor gemeenten moeilijk maakt om lange termijnplannen met volledige financiële zekerheid te maken.
3 dagen geleden