Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

E-waste race van start op basisscholen, inwoners kunnen elektronisch afval aanmelden

HANSWEERT/KAPELLE - Leerlingen van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle en De Schuttevaer in Hansweert doen sinds maandag mee aan de E-waste Race. Tot en met donderdag 20 april zamelen ze zoveel mogelijk elektronisch afval van buurtbewoners in. 

De leerlingen roepen iedereen op kleine elektronische apparaten die niet meer gebruik worden aan te melden via de website ewasterace.nl. De schoolteams - op de Bevelanden en Tholen racen tien basisscholen tegen elkaar - kunnen zo zien bij welke buurtbewoners ze spullen kunnen ophalen. Zo komen inwoners gratis van deze spullen af. De kinderen zamelen kapotte en oude apparaten in die een stekker hebben of werken op batterijen. Wel graag de batterijen eruit halen, want inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste. “Je kunt oude telefoons inleveren”, vertellen leerlingen Michelle (10) en Branna (12) van De Schuttevaer. Ook bijvoorbeeld oude toetsenborden, waterkokers, föhns en oude en kapotte kabels en adapters zijn welkom.

De kinderen sorteren alles in een speciale container en de hoeveelheid ingezameld afval levert de teams punten op. De winnende school sleept een schoolreis in de wacht. Juf Inez van groep 7/8 van De Schuttevaer is nu al trots op haar klas. “Deze race maakt kinderen bewust van het afvalprobleem en het belang van het verminderen van afval door producten te hergebruiken. Ook leren ze samenwerken en ze ontwerpen bijvoorbeeld flyers om de race te promoten in de buurt. Zo zijn ze op verschillende manieren met dit onderwerp bezig.

Goudmijnen

Michelle uit groep zeven en Branna uit groep acht weten al veel te vertellen over het belang van restafval tegengaan. De gastles maandag van projectleider Marlin Adriaansen van de E-Waste Race is blijven hangen. “In Congo moeten mensen onder druk werken in goudmijnen voor grondstoffen voor onze elektronische spullen”, vertellen de Hansweertse meiden. “Dat is erg voor de mensen en slecht voor het milieu, want er wordt veel grond afgegraven”, zegt Michelle. “Zo gaat er een enorme hap uit de aarde”, vult Branna aan. Ze hebben ook geleerd dat er heel veel grondstoffen nodig zijn om een mobieltje te maken. Ook daarom vindt Michelle het niet erg dat ze er nog geen heeft, vertelt ze. “Als ik wil bellen, pak ik de huistelefoon of de mobiel van mijn vader of moeder. En ik heb de oude laptop van mijn moeder. Ik kan wel zonder telefoon, hoor.”

Branna en Michelle gaan hun best doen om zoveel mogelijk spullen in te zamelen tijdens de race. “Mensen hebben heel veel elektronisch afval thuis en dat moeten we niet bij het restafval gooien”, zegt Branna. “Van een kapotte telefoon kun je onderdelen hergebruiken voor een nieuwe telefoon”, weet Michelle, die haar hele familie heeft gemobiliseerd voor de race. “Ik heb in drie familieappgroepen gegooid dat we afgedankte spullen moeten recyclen”, vertelt een even enthousiaste Branna.

Consequenties

Voor de start van de race bezocht de Reimerswaalse wethouder Maarten Both De Schuttevaer en zijn Kapelse collega Siwart Mackintosh de Juliana van Stolbergschool. “Het is belangrijk om kinderen op jonge leeftijd al over de consequenties van het afvalprobleem te vertellen”, vindt Mackintosh. “We hebben het bijvoorbeeld over minder consumeren gehad. Heb je echt iedere twee jaar een nieuw mobieltje nodig? Ook leren kinderen dat je kapotte spullen niet hoeft weg te gooien, maar dat je ze kunt repareren of recyclen. Want met name voor elektrische apparaten zijn moeilijk verkrijgbare grondstoffen nodig, zoals metalen.” Hergebruik van apparaten en onderdelen verkleint de behoefte aan nieuwe grondstoffen. “Dus maak je zolder en schuur leger en bied je elektronische apparaten aan voor de race.”

Wie kleine elektronische apparaten wil aanbieden om gratis opgehaald te worden kan dit aanmelden via www.ewasterace.nl.

Meer uit Reimerswaal

Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

14 uur geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

20 uur geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

1 dag geleden
Jongeren in Krabbendijke bekogelen politie met vuurwerk en eieren

KRABBENDIJKE - Leerlingen in Krabbendijke hebben zich dinsdagmorgen, net voor de meivakantie, misdragen door met vuurwerk en eieren te gooien. 'Er werd een Cobra 6 richting de politie gegooid', laat de politie weten, 'ook besmeurden ze een dienstauto.' 

2 dagen geleden
Drukte bij muziekavond leerlingen Wim Steenbakker in Wemeldinge

WEMELDINGE - Ondanks het slechte weer was het vrijdag volop lente in het Dorpshuis De Wemel in Wemeldinge. Daar kwamen meer dan tweehonderd muziekliefhebbers bijeen om te genieten van diverse optredens van de leerlingen van Wim Steenbakker.

2 dagen geleden
Jan Eversdijk uit Kruiningen verrast met lintje

KRUININGEN - Zaterdagavond is Jan Eversdijk uit Kruiningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

3 dagen geleden
Motorrijdster komt ten val in Yerseke en moet naar ziekenhuis

YERSEKE - Op de Burenpolderweg in Yerseke is zondagavond een motorrijdster gewond geraakt bij een val. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.

3 dagen geleden