Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duurzame steigers voor stadshaven: 'Je zou niet zeggen dat dit hout tweedehands, hè?'

Duurzame steigers voor stadshaven: 'Je zou niet zeggen dat dit hout tweedehands, hè?'

GOES - De stadshaven van Goes wordt duurzaam gerenoveerd, want aannemer Van Hese Infra werkt met alleen maar gerecycled hout, vertelt uitvoerder Benjamin van Hese. “Het hout van deze dekdelen komt van oude remmingswerken uit Rilland”, wijst hij naar een nieuwe steiger. “Je zou niet zeggen dat dit tweedehands is, hè?”

Voor alle hardhoutprojecten gebruikt Van Hese Infra gerecycled hout, vertelt Van Hese. “We hebben 1000 kuub hout in onze opslag en kunnen wat we nodig hebben zelf produceren. Daardoor hebben we bijvoorbeeld geen last van lange levertijden. Dat is onze kracht. Dagelijks zijn vier, vijf man bezig met houtconstructies. De gemeente koos ons voor deze opdracht, omdat we circulair werken. Ons ontwerp is robuust en duurzaam, met extra hout onder de dekdelen, waardoor de steigers veel langer, zeker 25 jaar, meegaan. Ook gebruiken we zoveel mogelijk prefab hout, waardoor je minimaal hoeft te zagen en er weinig resten overblijven.” 

Deze renovatie is volgens Van Hese geen moeilijk werk, wel veel. “Zo moeten we ieder schroefje met de hand vastdraaien.” Van Hese en zijn collega’s merken dat passanten regelmatig nieuwsgierig zijn naar wat ze doen. “We krijgen vaak de vraag welk hout we gebruiken.” Het antwoord is azobé. Deze houtsoort is afkomstig van Afrikaanse bomen die tot 60 meter hoog worden. Het is oersterk hout, waardoor het lang meegaat en dus meerdere keren gebruikt kan worden. “En het oude hout van de steigers hergebruiken we ook. Zo maakte pas een particulier er een bruggetje van.”

Meer uit Beveland

Een kijkje in Ambachtscentrum Goes: 'Hoeden zijn mijn lust en mijn leven'

GOES - Op de Hollandsche Hoeve in Goes komen in het Ambachtscentrum allerlei disciplines samen. Jong en oud kijken er op woensdag en zaterdag hun ogen uit, kunnen er unieke spulletjes kopen en workshops volgen. De atelierhouders tonen hun passie achter de sfeervolle, door leerlingen van de Goese ambachtsschool vervaardigde geveltjes, geïnspireerd op woningen aan de Kleine Kade.

4 uur geleden
GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

8 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

8 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

10 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

1 dag geleden