Duurzame bedrijven pleiten voor meer subsidie voor warmtenetten
UTRECHT (ANP) - Om het gebruik van stadswarmte op korte termijn voor huishoudens aantrekkelijker te maken, is er meer subsidie nodig om burgers tegemoet te komen bij aansluiting op een collectief warmtenet. Dat stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), een organisatie waarbij veel duurzame bedrijven zijn aangesloten, na een nieuwe studie naar de voordelen van warmtenetten.
Volgens onderzoek van Berenschot in opdracht van de NVDE, netbeheerder Stedin, Bouwend Nederland en Energie Beheer Nederland (EBN) zijn warmtenetten in dichtbevolkte wijken bijna 30 procent goedkoper dan individuele warmtepompen. Ook wordt het stroomnet door zo'n warmtenet minder zwaar belast. Maar het financiële voordeel komt momenteel niet bij huishoudens terecht.
"We zitten met een weeffout in het systeem", zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Volgens hem laat de studie, die is gedaan in Den Haag, duidelijk zien dat warmtenetten in veel wijken de beste optie zijn. "Maar niemand wil op een warmtenet als hij duurder uit is. Laten we dus zorgen dat eindverbruikers, anders dan nu, meeprofiteren van dat voordeel. Help burgers met de kosten voor de aansluiting."
Groot prijsverschil
Er bestaat al wel een Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS), maar die zou beter aan moeten sluiten op de praktijk. "Bezie of je de WIS-gelden voor infrastructuur uit de Voorjaarsnota kunt inzetten om vastgelopen projecten snel vlot te trekken", oppert Van der Gaag. In zijn ogen is het ook belangrijk dat het voor warmtebedrijven aantrekkelijker wordt om te investeren.
Warmtenetten zijn al langer onderwerp van discussie. Er is namelijk een groot prijsverschil tussen warmtenetten en gas, wat in strijd is met de belofte van de regering dat overstappen van gas niet duurder zou moeten zijn. Eind vorig jaar besloot de gemeente Den Haag voorlopig geen nieuwe warmtenetten in de stad aan te leggen. In april stopte energieconcern Eneco met de ontwikkeling van een collectief warmtenet voor laagbouwwoningen in een Utrechtse wijk.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse chipbedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar chips voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De branchegenoot van het populaire Nvidia rekent ook voor het huidige kwartaal op een sterke omzetgroei en wist daarmee de marktverwachtingen te overtreffen. Het aandeel steeg 18,7 procent. Andere chipbedrijven als Nvidia, Micron Technology en Marvell Technology gingen mee omhoog en klommen tot ruim 6 procent.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die consumenten moeten betalen voor elektriciteit en gas zijn deze maand gestegen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De recente prijsstijgingen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas werken nu door in de energierekeningen van Nederlanders.
28 minuten geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De aanleg van een kunstmatig energie-eiland voor de kust van België staat op losse schroeven. De topman van Elia Group, die de opdracht moet uitvoeren, zegt "heel bezorgd" te zijn over de kostenstijgingen van het project.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.
1 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 2,61 miljard lira, omgerekend 71 miljoen euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie op het gebied van onlinereclame zou misbruiken. Soortgelijke klachten zijn de afgelopen jaren ook in andere landen tegen het concern ingediend.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers zullen nog jaren hinder ondervinden door werkzaamheden op het spoor, waarschuwt ProRail-topman John Voppen. Projecten duren langer omdat de spoorbeheerder treinen ook tijdens de werkzaamheden wil blijven laten rijden. Daarnaast kampt ProRail met een tekort aan technisch personeel, zei hij in een interview in het radioprogramma Sven op 1.
3 uur geleden