Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden zorgmedewerkers klappen voor zichzelf

Duizenden zorgmedewerkers klappen voor zichzelf

LEIDEN (ANP) - Duizenden zorgmedewerkers van academische ziekenhuizen hebben dinsdag aan het begin van de middag meegedaan aan een applaus voor zichzelf, als onderdeel van de landelijke actiedag voor betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk.

Volgens medeorganisator FNV waren het er in het AMC in Amsterdam circa 600, in het UMC in Utrecht 800, in het Radboud in Nijmegen zo'n 800 en in het LUMC in Leiden zeker 600. Het applaus werd gegeven met een knipoog naar een actie van vorig jaar, toen de Nederlanders werd gevraagd met zijn allen te klappen voor zorgmedewerkers.

Het applaus begon om 12.05 uur. "Het is namelijk niet eens meer vijf voor twaalf, maar inmiddels vijf over twaalf", aldus de FNV.

Protestmarsen

De acht academische ziekenhuizen doen mee aan de demonstratieve zondagsdienst die de hele dinsdag duurt. De deelnemers aan het protest houden verder protestmarsen rond de ziekenhuizen, sport- en mindfulnessclinics, pubquizzen over de cao, voorleesmarathons op kinderafdelingen en speeches op zeepkisten.

Zorgmedewerkers van het UMC Groningen gebruiken de actie onder meer om zogenoemde happy stones te maken om later neer te leggen voor patiënten, aldus de FNV. Happy stones worden al jaren gemaakt. Mensen beschilderen een steen en leggen die dan ergens neer om de vinder er blij mee te maken.

Meer uit Binnenland

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

8 minuten geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

10 minuten geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 minuten geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

10 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

10 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

11 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

11 uur geleden