Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden Nederlanders betuigen steun aan Oekraïne

Duizenden Nederlanders betuigen steun aan Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland zijn zondag mensen samengekomen om steun te betuigen aan Oekraïne. In Amsterdam kwamen naar schatting van de gemeente zo'n 15.000 mensen samen op de Dam. Ook in Groningen en het Limburgse Heerlen gingen mensen de straat op.

Volgens een woordvoerder van een van de organisatoren van de steunbetuiging in Amsterdam stond de hele Dam vol, en stonden er ook mensen in aansluitende straten. De organisatie spreekt van een fantastische opkomst. "Het was een heel indrukwekkende, zware, maar ook bemoedigende dag", aldus de woordvoerder van stichting MiGreat, een van de initiatiefnemers van een van de bijeenkomsten, Vrede voor Oekraïne, op de Dam.

Volgens de zegsvrouw was de bijeenkomst bemoedigend, "omdat je je toch met zijn allen uitspreekt tegen onrecht en met zijn allen belooft je in te zetten voor een betere wereld, tegen de oorlog". Veel mensen hadden een Oekraïense vlag bij zich. Op borden en met leuzen werd kritiek geuit op de Russische president Vladimir Poetin. Ook werd opgeroepen tot vrede en een onmiddellijk einde aan de oorlog. Er werden toespraken gehouden, onder anderen door de Amsterdamse locoburgemeester Rutger Groot Wassink. De aanwezigen hielden ook een stiltemoment. "Er was wel wat geroezemoes vanuit de straten, maar op de Dam was het ook echt stil", aldus de woordvoerder.

In Heerlen werden meer dan honderd demonstranten toegesproken door de burgemeester van de gemeente, Roel Wever. In Groningen stroomde de Grote Markt vol met bijna 2000 mensen, meldt RTV Noord. Ook daar waren verschillende toespraken.

Meer uit Binnenland

Mensenrechtencollege bezorgd over algoritmen in onderwijs

UTRECHT (ANP) - Digitale systemen die door scholen worden ingezet, kunnen leiden tot een ongelijke behandeling van leerlingen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Het college vindt daarom dat de overheid onderwijsinstellingen moet helpen, om zo risico's op ongelijke behandeling te voorkomen.

2 uur geleden
Hof doet uitspraak in zaak ontvoering Insiya

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam doet maandag uitspraak in de geruchtmakende zaak rond de ontvoering van het meisje Insiya. Het destijds 2-jarige kind werd in september 2016 met geweld weggehaald uit het huis van haar oma in Amsterdam-Oost. Volgens het Openbaar Ministerie was de ontvoering een grondig voorbereide operatie. De vader van het kind, Shehzad H. (44), is hoofdverdachte, omdat hij het brein achter het geheel zou zijn geweest. In hoger beroep heeft justitie negen jaar cel tegen hem geëist.

6 uur geleden
UvA-gebouwen weer open na pro-Palestijnse studentenprotesten

AMSTERDAM (ANP) - De gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan maandag weer open. Door pro-Palestijnse studentenprotesten op verschillende locaties waren de universiteitsgebouwen vier dagen dicht. Zaterdag maakte de UvA bekend dat colleges en onderzoek vanaf maandag weer door kunnen gaan.

6 uur geleden
Minister laat tweede blauwtongvaccin toe: snel 1,3 miljoen doses

DEN HAAG (ANP) - Er komt een tweede vaccin beschikbaar waarmee houders van met name koeien en schapen hun dieren kunnen laten inenten tegen blauwtong. Naar verwachting komen voor medio juni 1,3 miljoen doses van dit vaccin beschikbaar voor de Nederlandse markt, meldt demissionair landbouwminister Piet Adema.

9 uur geleden
Waarschuwing voor 'diabetesgolf', meer mensen met prediabetes

AMERSFOORT (ANP) - "Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af", waarschuwt de directeur van het Diabetes Fonds, Diena Halbertsma. Volgens maandag door het fonds gepubliceerde schattingen van de universiteit van Maastricht heeft een op de vijf mensen tussen de veertig en 75 jaar op dit moment prediabetes; een voorfase van diabetes 2 die ongemerkt al schade aan het lichaam aanricht. "Als een sluipmoordenaar", zegt het fonds. Het begint met een campagne tegen de voortschrijding van (pre)diabetes, onder meer met een test via de eigen website.

9 uur geleden
Zweedse krant: camera beschadigd bij incident met Klein

STOCKHOLM (ANP) - Bij het incident tussen Joost Klein en een cameravrouw tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival zou de camera van de vrouw flink beschadigd zijn. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet. Volgens een bron van de krant gedroeg Klein zich erg agressief en was de cameravrouw zeer geschrokken. De krant schrijft dat er meerdere getuigen zouden zijn van het incident, dat plaatsvond nadat Klein van het podium was afgekomen.

13 uur geleden
Twee verdachten gepakt voor schieten in metro Hoek van Holland

HOEK VAN HOLLAND (ANP) - De twee verdachten die werden gezocht omdat ze in een metro in Hoek van Holland zouden hebben geschoten, zijn in de omgeving van het schietincident aangehouden. Dat meldt de politie zo'n anderhalf uur nadat het incident plaatsvond. De verdachten, twee Schiedammers van 20 en 21 jaar, worden op het politiebureau verhoord. Het vuurwapen dat even later in de omgeving werd gevonden, is in beslag genomen.

15 uur geleden