Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

Duizenden extra verpleegkundigen nodig voor uitbreiding ic

DEN HAAG (ANP) - Om de capaciteit van de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen vanwege de coronapandemie uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig. Zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) onderzocht wat daarvoor moet gebeuren. Het netwerk noemt het "heel ambitieus" om al dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

"Voor de korte termijn is het vanuit het perspectief van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan; dat zal dan gemiddeld 80 procent zijn", constateert het LNAZ.

De gewone ic-capaciteit bedroeg voor de uitbraak 1150 bedden. Om voorbereid te zijn op een tweede golf, moet dat aantal snel omhoog. Op korte termijn lukt dat alleen met kunst- en vliegwerk, want de opleiding tot ic-verpleegkundige duurt nu 18 maanden.

Instroom

De afgelopen jaren werden al te weinig van deze specialisten opgeleid om het totale aantal op peil te houden. Het LNAZ becijfert dat daarvoor jaarlijks 800 tot 1000 ic-verpleegkundigen moeten instromen. In 2017 begonnen er slechts 405. De instroom zal dus fors omhoog moeten en daarvoor moeten creatieve oplossingen worden bedacht. Voorstellen zijn om voor de begeleiding oud-ic-verpleegkundigen in te zetten en studenten via nagebootste situaties beter voor te bereiden op het echte werk. Goede arbeidsvoorwaarden moeten het vak aantrekkelijk maken.

Ervan uitgaande dat iedere ic-verpleegkundige zorgt voor twee patiënten, zouden 1415 extra ic-verpleegkundigen nodig zijn om tot 1700 bedden te komen. Als het inderdaad zo druk wordt met coronapatiënten, stromen ook verpleegafdelingen vol. Daar zouden dan 2453 verpleegkundigen meer nodig zijn om alle reguliere zorg ook doorgang te laten vinden. Die aantallen kunnen niet op korte termijn worden gehaald. Daarom moeten ic-verpleegkundigen in crisistijd tijdelijk verantwoordelijk worden voor een groter aantal patiënten, aldus de opstellers van het rapport. Ze moeten dan ondersteuning krijgen van andere verpleegkundigen. Zij moeten nog voor 1 oktober worden opgeleid.

Afspraken met Duitsland

Het netwerk stelt verder onder meer voor om de contracturen van deeltijdmedewerkers uit te breiden. Ook studenten en defensiepersoneel kunnen worden ingezet. Een belangrijke aanbeveling aan de overheid is om snel een goed systeem op te tuigen voor het vroeg signaleren van het aantal besmettingen en patiënten.

Voor crisissituaties zijn daarnaast afspraken gemaakt met Duitsland. "Alleen al in Noordrijn-Westfalen zijn driehonderd ziekenhuizen bereid om hulp te bieden", schrijft het LNAZ. Patiëntenaantallen staan niet vast.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 week geleden
zeg het maar tegen rutte en laat de hem de ontslagen zorgverleners weer dienst nemen.

Meer uit Gezond

Dam tot Damloop gaat door vanuit huis

AMSTERDAM (ANP) - De Dam tot Damloop start dit jaar niet vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam, maar bij de eigen voordeur van de deelnemers. De hardloopwedstrijd kon vanwege het coronavirus niet doorgaan en de organisatie komt daarom met een aangepaste 'Home Edition'.

12 uur geleden
Florida meldt recordaantal nieuwe besmettingen

MIAMI (ANP) - In de Amerikaanse staat Florida is een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In 24 uur tijd werden er meer dan 15.000 nieuwe gevallen geregistreerd, meldden de lokale autoriteiten zondag. In geen andere staat in de VS zijn meer dagelijkse infecties gemeld.

1 dag geleden
Catalonië beveelt thuisisolatie voor inwoners Lerida

LERIDA (ANP) - De regering van de Spaanse regio Catalonië heeft zondag bewoners in en rond de stad Lerida bevolen om weer in thuisisolatie te gaan als gevolg van een opleving van het aantal coronagevallen.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt naar 107

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is licht gestegen van 103 op zaterdag naar 107 op zondag. Daarvan verblijven 24 patiënten op de intensive care, twee minder dan zaterdag.

1 dag geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt boven de honderd

ROTTERDAM (ANP) - Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan vrijdag.

2 dagen geleden
Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Een kleine groep zorgmedewerkers kwam zaterdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om hun collega's te herdenken die aan het coronavirus zijn overleden.

2 dagen geleden
WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het vorige trieste record dateerde van 4 juli met 212.326. Het dagelijks dodental door Covid-19 bleef stabiel op ongeveer 5000. Inmiddels heeft de ziekte meer dan 555.000 mensen het leven gekost.

3 dagen geleden