Duizenden apotheekmedewerkers op Malieveld om cao
DEN HAAG (ANP) - Op het Malieveld in Den Haag zijn bijna 10.000 apotheekmedewerkers samengekomen om te demonstreren voor een cao die beter is dan het bod van hun werkgevers. Honderden apotheken in het hele land zijn gesloten, omdat hun medewerkers protesteerden tegen de geboden 2 procent loonsverhoging vanaf 1 juli dit jaar en ongeveer 5 procent per 1 juli 2025. De bonden CNV en FNV eisen dat de salarissen met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2024 met 6 procent stijgen.
Demonstranten droegen spandoeken bij zich met teksten als "Waar zijn de centen voor de apothekersassistenten?" en "Staken doen we tegen onze wil, helaas is dit een bittere pil". Een ander doek droeg de tekst: "Kom maar snel met een betere cao over de brug, anders liggen straks alle patiënten op de rug."
De demonstranten willen niet alleen meer loon, maar ook meer aandacht voor werkdruk en voor agressie aan de balie. "Als werkgevers, politiek en verzekeraars niet bewegen, komt het moment dat assistenten zeggen: de ballen met zijn allen", stelde een spreker van vakbond FNV. De werkgevers hebben steeds gezegd dat ze de medewerkers wel meer zouden willen betalen, maar dat ze niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen.
Demonstranten
Een vertegenwoordigster van de werkgevers sprak de demonstranten toe. Ze zei graag een andere boodschap te hebben gegeven, maar "we zitten klem". Werkgevers blijven zich echter inzetten voor verbetering van het systeem, zei ze, want het is erg oneerlijk dat de apotheekmedewerkers zoveel minder verdienen dan bijvoorbeeld personeel in ziekenhuizen.
Na de bijeenkomst op het Malieveld toog het hele gezelschap in een mars naar het nabijgelegen ministerie van VWS, waar het vergeefs hoopte zorgminister Fleur Agema te treffen. Een kleine delegatie bood daarna een manifest aan aan leden van Kamercommissie voor volksgezondheid
De demonstratie op het Malieveld volgde op tien regionale stakingen in het hele land.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Kenniscentrum Rutgers maakt zich zorgen over het gebrek aan kennis over anticonceptie en vruchtbaarheid én over de misinformatie hierover. "De kennis schiet tekort, maar kan ook negatief beïnvloed worden door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie", aldus Renee Finkenflügel, onderzoeker van kenniscentrum Rutgers.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
3 dagen geledenLONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.
5 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.
5 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".
5 dagen geleden