Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerde reizigers
BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft besloten de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden verregaand te versoepelen. Zij hoeven niet meer in zelfisolatie of getest te worden als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.
De versoepelingen kunnen het gezinnen makkelijker maken om komende zomer op vakantie te gaan. Ouders moeten volgens Bild gevaccineerd zijn om de quarantaineplicht te ontlopen, maar voor kinderen is dat geen vereiste.
Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat het versoepelde beleid geen betrekking heeft op landen die vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke virusvarianten op een risicolijst staan, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika. Nederland staat niet op die lijst, maar wordt door de Duitse autoriteiten nog wel gezien als een land met een hoog coronarisico.
Landelijke inreisregels
Het gaat volgens Spahn om de eerste keer dat het kabinet heeft besloten tot landelijke inreisregels, schrijft de Rheinische Post. Deelstaten hielden er voorheen uiteenlopende regels op na. Dat had tot gevolg dat reizigers niet overal met dezelfde quarantaineregels te maken kregen.
Gevaccineerde mensen ontkomen alleen aan de quarantaineplicht als ze zijn ingeënt met een middel dat is goedgekeurd in de EU. Het gaat dan om de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen, dat ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.
Het is niet de eerste keer dat Duitsland de regels voor gevaccineerde mensen versoepelt. Mensen die zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus hebben sinds afgelopen zondag meer vrijheden. Zij hoeven bijvoorbeeld geen negatieve coronatestuitslag te laten zien om naar een kapper of bepaalde winkels te gaan.
Meer uit Gezond
ARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die deze ochtend op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.
1 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inspectie verscherpt het toezicht op zes instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gaat om Levvel in Amsterdam, Elker in Groningen, Almata in Ossendrecht, Via Jeugd in Cadier en Keer, Schakenbosch in Leidschendam en Pactum in Deurne en Zetten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.
4 dagen geleden