Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

Duitsland stuurt hulp naar Oekraïne na bezwijken dam

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland stuurt personeel van de burgerbescherming naar Oekraïne om het land te helpen na het bezwijken van een stuwdam. Ook gaan er waterfilters, stroomgeneratoren en andere hulpgoederen naar Oekraïne.

Binnenlandminister Nancy Faeser zegt dat Berlijn Kyiv zal bijstaan bij de ramp die plaatsvond middenin de oorlog met Rusland. De Duitse burgerbeschermingsorganisatie is volgens haar al begonnen met de voorbereidingen. De spullen worden zo snel mogelijk geleverd aan het getroffen gebied, aldus Faeser.

De dam in de Zuid-Oekraïense plaats Nova Kachovka bezweek in de nacht van maandag op dinsdag. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk. Volgens de Oekraïense autoriteiten is de dam door Rusland, die de controle over de dam had, opgeblazen. Moskou uit juist beschuldigingen aan het adres van de Oekraïners.

Ook Duitsland zegt dat Rusland achter de verwoesting van de dam zit. Bondskanselier Olaf Scholz heeft de actie veroordeeld in gesprek met de Duitse omroep RTL. "Dit is natuurlijk, in alle opzichten, agressie van de Russische zijde om het offensief van Oekraïne ter bescherming van het eigen land te stoppen", zei hij.

Meer uit Buitenland

VN-mensenchef ziet honger Gaza als mogelijk oorlogswapen

NEW YORK (ANP) - Israël gebruikt honger in de Gazastrook mogelijk als een oorlogswapen, stelt VN-Mensenrechtenchef Volker Türk. Hij wijst erop dat dit een oorlogsmisdaad zou zijn. De levering van voedsel en andere goederen wordt beperkt door Israël, dat alle vrachtwagens voor Gaza controleert.

15 minuten geleden
NAVO-chef dringt aan op snel vredesverdrag Armenië en Azerbeidzjan

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan moeten zo snel mogelijk een vredesverdrag tekenen, vindt Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Hij was de afgelopen dagen in beide landen op bezoek en denkt dat er nu een kans ligt op "blijvende vrede".

15 minuten geleden
Europese liberalen met driekoppige 'lijsttrekker' verkiezingen in

BRUSSEL (ANP) - VVD, D66 en andere Europese liberalen gaan niet met één Europees boegbeeld maar met een trio de komende verkiezingen in. Het Frans getinte drietal moet het opnemen tegen onder meer de centrumrechtse 'Spitzenkandidat' Ursula von der Leyen, die opgaat voor een herverkiezing als voorzitter van de Europese Commissie.

27 minuten geleden
Weduwe Navalny: Poetin is niet onze gekozen president

BERLIJN (ANP) - De weduwe van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft Russen geprezen voor hun deelname aan een stil protest tijdens de presidentsverkiezingen. "We hebben aan onszelf en anderen bewezen dat Poetin niet onze president is. We hebben hem niet gekozen", verklaart Joelia Navalnaja.

53 minuten geleden
Rusland stelt nieuwe opperbevelhebber aan voor marine

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische admiraal Aleksandr Mojsejev is benoemd tot de nieuwe opperbevelhebber van de marine. Hij neemt die functie over van Nikolaj Jevmenov. Het is niet duidelijk waarom Jevmenov vervangen wordt.

1 uur geleden
Reuters: Poetin reist in mei naar China

MOSKOU/BEIJING (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin gaat in mei naar China voor een overleg met de Chinese president Xi Jinping, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. Dit wordt vermoedelijk Poetins eerste reis naar het buitenland sinds zijn recente verkiezingszege.

1 uur geleden
Donald Trump gaat prins Harry niet helpen met visum

LONDEN (ANP) - Als Donald Trump weer president van de Verenigde Staten wordt, gaat hij prins Harry niet helpen met mogelijke problemen rond zijn visum. Dat zegt de oud-president in een interview met de Britse nieuwszender GB News dat dinsdagavond wordt uitgezonden.

2 uur geleden