Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland levert voorlopig geen wapens aan onrustig Kazachstan

Duitsland levert voorlopig geen wapens aan onrustig Kazachstan

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft de export van wapens naar Kazachstan voorlopig aan banden gelegd vanwege de onrust in het land. Volgens persbureau DPA heeft de Duitse regering de benodigde stappen gezet om te voorkomen dat wapens nog geleverd kunnen worden. Vorig jaar heeft Duitsland 25 licenties voor wapenleveringen aan Kazachstan afgegeven. Die waren bij elkaar goed voor 2,2 miljoen euro.

In delen van Kazachstan is het al dagen onrustig, nadat de prijs voor lpg werd verhoogd. In de stad Almaty braken grootschalige rellen uit tegen de regering, waarbij overheidsgebouwen in brand zijn gestoken en winkels zijn geplunderd.

Het is onduidelijk hoe de situatie momenteel in Kazachstan is. Volgens de staatstelevisie traden veiligheidstroepen in de nacht van vrijdag op zaterdag in meerdere steden tegen demonstranten op. Een lokale nieuwssite meldt dat in Almaty op zeker twee plekken schietpartijen plaatsvonden. Ook waren er explosies en spraken ooggetuigen over een brandende auto.

Kassym-Jomart Tokajev

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev zei vrijdagochtend in een televisietoespraak dat hij het leger opdracht heeft gegeven om zonder waarschuwing te schieten als de ongeregeldheden doorgaan. Hij zei niet met de demonstranten te zullen onderhandelen en dat wie zich niet overgeeft, "vernietigd zal worden". Volgens Tokajev wordt Almaty bedreigd door "20.000 bandieten".

Het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO heeft militairen naar Kazachstan gestuurd. De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken heeft daarover zijn zorgen geuit. Volgens hem zijn de Kazachse autoriteiten prima in staat om op een humane wijze met de protesten om te gaan. "Het is niet duidelijk waarom ze behoefte hebben aan hulp van buitenaf", zei hij.

De VS hebben inmiddels niet-essentieel overheidspersoneel dat in het consulaat in Almaty werkt toestemming gegeven om op vrijwillige basis te vertrekken.

Meer uit Buitenland

President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

9 minuten geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

48 minuten geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

1 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

2 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

3 uur geleden
Brits OM vervolgt vijf Bulgaren voor spionage voor Rusland

LONDEN (ANP) - Het Britse Openbaar Ministerie stelt vervolging in tegen vijf Bulgaren die worden verdacht van spionage voor Rusland. De drie mannen en twee vrouwen probeerden volgens de aanklagers jarenlang informatie te verzamelen die "direct of indirect nuttig is voor een vijand". De activiteiten zouden tussen augustus 2020 en februari 2023 hebben plaatsgevonden.

5 uur geleden
Oud-AfD-raadslid in Baden-Baden bestraft voor tekenen hakenkruisen

BRETTEN (ANP/DPA) - Een voormalig Alternative für Deutschland-gemeenteraadslid is veroordeeld voor het tekenen van hakenkruisen op Oekraïense auto's. Martin Kühne is schuldig bevonden aan belediging en het "gebruik van symbolen van ongrondwettelijke organisaties". Het is in Duitsland illegaal om symbolen en kreten van nazi-Duitsland te gebruiken. De politicus moet een boete betalen.

5 uur geleden