Duitsland kampt met economische neergang
WIESBADEN (ANP) - De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Bedrijven investeerden veel minder in nieuwe machines of de bouw en dat drukte op het bruto binnenlands product (bbp), meldt het federale statistiekbureau Destatis.
De krimp volgt op twee kwartalen waarin de grootste economie van de Europese Unie niet kromp, maar ook niet groeide. Ook over heel 2023 kampte Duitsland met de eerste economische achteruitgang sinds de coronapandemie.
Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland, is op economisch vlak erg afhankelijk van de export. Maar de vraag naar Duitse auto's of machines verzwakte door de afkoelende wereldeconomie, met negatieve gevolgen voor de omvangrijke industrie van het land.
Stagnantie
Eerder op dinsdag werden de cijfers over het bbp van andere grote EU-landen bekend. De Franse economische groei kwam tot stilstand, terwijl Spanje een sterker dan verwachte groei kende in het slotkwartaal van vorig jaar.
Ook het Italiaanse nationale statistiekbureau Istat presenteerde beter dan verwachte groeicijfers over het Zuid-Europese land. Het bbp steeg volgens een eerste raming in het eerste kwartaal 0,2 procent, terwijl economen in doorsnee rekenden op stagnatie. Dat komt onder andere doordat Italië meer exporteerde dan dat het land importeerde.
Meer uit Financieel
SEATTLE (ANP) - Boeing heeft de productie van zijn bestverkochte vliegtuig, de 737 MAX, hervat, melden bronnen tegen persbureau Reuters. Door een staking lag de productie van het toestel in de regio Seattle al sinds half september stil. De staking, die ruim zeven weken duurde, werd meer dan een maand geleden al beëindigd na een akkoord over een hoger loonbod van de vliegtuigfabrikant.
7 minuten geledenTILBURG (ANP) - Het Nederlandse platteland "moet op de schop voor brede welvaart". Met die boodschap komt hoogleraar Joks Janssen in een oratie aan Tilburg University, die hij vrijdag uitspreekt. Volgens Janssen staan landbouw en leefomgeving op gespannen voet met elkaar. Hij bepleit een systeem waarin de bijdrage van de landbouw aan zowel de economie als de samenleving wordt beoordeeld.
47 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Google heeft beledigende recensies over McDonald's verwijderd, nadat de verdachte van de moord op verzekeringstopman Brian Thompson was gearresteerd in een filiaal van de fastfoodketen. Daar had een klant hem herkend en een medewerker op zijn aanwezigheid geattendeerd, waarna de politie is gebeld.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - KPN behoorde dinsdag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. Analisten van de Britse bank Barclays haalden het telecomconcern van de kooplijst af. Het aandeel verloor 0,9 procent. Bij de middelgrote bedrijven daalde Aalberts ook 0,9 procent. De industrieel toeleverancier presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen. Zo wil het bedrijf in 2030 een omzet van meer dan 4,5 miljard euro realiseren. Daarnaast ligt Aalberts op schema om de doelen voor 2026 te behalen. Ook wil het bedrijf meer activiteiten afstoten en zijn positie in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië versterken met overnames.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao, na stakingen in onder meer de bierbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch. Het onderhandelingsresultaat tussen Heineken en FNV, CNV en MHP/De Unie zal nu worden voorgelegd aan de leden om over te stemmen.
1 uur geledenZAANDAM (ANP) - Meer dan een derde van de ondernemers (34 procent) verwacht problemen met hun bedrijfsvoering door de invoering van zero-emissiezones in veertien grote steden volgend jaar, komt naar voren uit een onderzoek van leaseconcern Ayvens. Dit is het bedrijf dat eerst ALD heette en vorig jaar het Nederlandse LeasePlan overnam. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer vierhonderd ondernemers en bedrijven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kleine Nederlandse bedrijven hebben mogelijk de handelssancties tegen Rusland omzeild door meer te exporteren naar landen die nog wel handel drijven met Rusland. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Rijksuniversiteit Groningen is er een sterke toename te zien van de Nederlandse export naar landen met een "verhoogd risico op sanctieomzeiling". Het gaat dan om Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Servië, Turkije en Turkmenistan.
1 uur geleden