Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland in onzekerheid over coalitie na spannende verkiezingen

Duitsland in onzekerheid over coalitie na spannende verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De exitpolls van de Duitse verkiezingen van zondag hebben ervoor gezorgd dat het land in politieke onzekerheid verkeert. Zowel de vooralsnog grootste partij SPD (25-26 procent) als de CDU/CSU (24-25 procent) wil een nieuwe regeringscoalitie vormen en daarvoor de bondskanselier leveren.

Wel is duidelijk dat deze verkiezingen het Duitse politieke landschap drastisch veranderd hebben. Na zestien jaar te zijn geleid door bondskanselier Angela Merkel is de conservatieve unie CDU/CSU ingestort. De zusterpartijen verloren zo'n 8 procent ten opzichte van 2017 en boekten het slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

De centrumlinkse SPD en De Groenen lijken de grote winnaars van deze verkiezingen te worden, met respectievelijk ongeveer 5 en 6 procent winst ten opzichte van 2017.

Onderhandelingen

Nu ook verschillende andere kleinere partijen het goed doen, zullen de onderhandelingen om een ​​levensvatbare coalitie te vormen waarschijnlijk lang duren. De gedachten gaan dan ook al terug naar 2017, toen het Duitsland vijf en een halve maand kostte om een nieuwe regering te vormen.

Het meest voor de hand ligt een coalitie van de SPD, De Groenen en de liberale FDP, de voorkeur van SPD-leider en beoogd bondskanselier Olaf Scholz, ervan uitgaande dat de sociaaldemocraten hun voorspelde voorsprong vasthouden. De liberalen zouden echter het liefst met de CDU/CSU in de regering stappen.

Terugvaloptie

Mocht de CDU/CSU van leider Armin Laschet alsnog als grootste uit de stembussen rollen, dan zal die partij vermoedelijk eerst proberen de krachten te bundelen met de Groenen en de FDP. FDP-leider Christian Lindner heeft voor de verkiezingen gezegd dat zo'n coalitie er "makkelijker uitziet dan met de SPD en de Groenen". Zondagavond opperde Lindner nog een andere mogelijkheid: De Groenen en FDP samen zouden kunnen beslissen wie van de twee grote partijen ze steunen. De verwachting is dat De Groenen dan voor de SPD opteren.

Dan is er nog de 'terugvaloptie' voor de SPD in het geval dat de liberalen dwarsliggen: een coalitie met De Groenen en Die Linke, de kleinere linkse partij van het land. Dit hangt ervan af of Die Linke de kiesdrempel van 5 procent haalt, wat nog onduidelijk is. Zo'n coalitie zou bovendien omstreden zijn, gezien het verzet van Die Linke tegen het Duitse lidmaatschap van de NAVO en de inzet van Duitse troepen in het buitenland.

In geval van nood is er altijd nog de mogelijkheid van opnieuw een grote coalitie tussen de CDU/CSU en de SPD, net als in 2017. Dat leidde destijds tot een bittere interne strijd binnen de SPD. Met Scholz als kanselier zou het sentiment binnen de SPD anders kunnen zijn, maar het zal zeker niet tot gejuich leiden onder de sociaaldemocraten. Laschet sloot de mogelijkheid daarentegen tijdens de campagne niet uit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

NAVO-chef Stoltenberg betreurt vertrek Russische missie

BRUSSEL (ANP/RTR) - NAVO-chef Jens Stoltenberg betreurt het dat Rusland zijn diplomatieke missie bij de NAVO heeft opgedoekt. Dat was een boze reactie van het Kremlin op de eerdere uitwijzing van Russen uit Brussel, maar volgens Stoltenberg waren dat geen diplomaten, maar in werkelijkheid inlichtingenofficieren.

2 uur geleden
Opgesloten Navalni wint mensenrechtenprijs EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalni zit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.

2 uur geleden
Russen mogen een week niet naar werk in strijd tegen corona

MOSKOU (ANP/AFP) - In de strijd tegen corona mogen de Russen een week niet naar hun werk. Zij krijgen van 30 oktober tot 7 november betaald vrijaf, beval de Russische president Poetin. De periode kan in bepaalde gebieden eerder beginnen en langer duren. Poetin riep de bevolking op verantwoordelijkheid te tonen en zich te laten vaccineren.

3 uur geleden
Burgemeester van New York eist inenting alle gemeenteambtenaren

NEW YORK (ANP/RTR) - Burgemeester Bill de Blasio van New York wil dat alle gemeenteambtenaren zich laten inenten tegen het coronavirus. Iedereen die voor de gemeente werkt moet in principe voor 29 oktober zeker één prik hebben gehad. De vaccinatie was al verplicht in het onderwijs. De Blasio wil nu dat al zijn werknemers, rond de 300.000 mensen, gevaccineerd worden.

3 uur geleden
Poetin gaat niet naar klimaattop Glasgow

GLASGOW (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint. Zijn woordvoerder beklemtoonde dat "het klimaatdossier een prioriteit is in Rusland", maar Poetin "gaat helaas niet naar Glasgow". De woordvoerder had eerder al gemeld dat Poetin niet naar de topconferentie van de G20, 30 en 31 oktober, in Rome gaat.

5 uur geleden
Koningin Elizabeth niet naar Noord-Ierland vanwege gezondheid

LONDEN (ANP) - Koningin Elizabeth gaat woensdag en donderdag niet naar Noord-Ierland vanwege haar gezondheid. Artsen hebben de 95-jarige koningin afgeraden om te gaan en adviseren haar de komende dagen rust te nemen, meldt Buckingham Palace.

5 uur geleden
Rusland: Taliban spannen zich in om Afghanistan te stabiliseren

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland erkent de inspanningen van de Taliban om Afghanistan te stabiliseren. "Er is nu een nieuw bewind in het land en we zien dat zij proberen de militaire en politieke situatie te stabiliseren en dat ze proberen een staatsapparaat op te bouwen", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij sprak de lovende woorden als gastheer op een conferentie in Moskou waar onder meer de Taliban, China, India, Pakistan en Rusland bijeen zijn om over de toestand in Afghanistan te praten.

6 uur geleden