Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland in onzekerheid over coalitie na spannende verkiezingen

Duitsland in onzekerheid over coalitie na spannende verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De exitpolls van de Duitse verkiezingen van zondag hebben ervoor gezorgd dat het land in politieke onzekerheid verkeert. Zowel de vooralsnog grootste partij SPD (25-26 procent) als de CDU/CSU (24-25 procent) wil een nieuwe regeringscoalitie vormen en daarvoor de bondskanselier leveren.

Wel is duidelijk dat deze verkiezingen het Duitse politieke landschap drastisch veranderd hebben. Na zestien jaar te zijn geleid door bondskanselier Angela Merkel is de conservatieve unie CDU/CSU ingestort. De zusterpartijen verloren zo'n 8 procent ten opzichte van 2017 en boekten het slechtste verkiezingsresultaat sinds de Tweede Wereldoorlog.

De centrumlinkse SPD en De Groenen lijken de grote winnaars van deze verkiezingen te worden, met respectievelijk ongeveer 5 en 6 procent winst ten opzichte van 2017.

Onderhandelingen

Nu ook verschillende andere kleinere partijen het goed doen, zullen de onderhandelingen om een ​​levensvatbare coalitie te vormen waarschijnlijk lang duren. De gedachten gaan dan ook al terug naar 2017, toen het Duitsland vijf en een halve maand kostte om een nieuwe regering te vormen.

Het meest voor de hand ligt een coalitie van de SPD, De Groenen en de liberale FDP, de voorkeur van SPD-leider en beoogd bondskanselier Olaf Scholz, ervan uitgaande dat de sociaaldemocraten hun voorspelde voorsprong vasthouden. De liberalen zouden echter het liefst met de CDU/CSU in de regering stappen.

Terugvaloptie

Mocht de CDU/CSU van leider Armin Laschet alsnog als grootste uit de stembussen rollen, dan zal die partij vermoedelijk eerst proberen de krachten te bundelen met de Groenen en de FDP. FDP-leider Christian Lindner heeft voor de verkiezingen gezegd dat zo'n coalitie er "makkelijker uitziet dan met de SPD en de Groenen". Zondagavond opperde Lindner nog een andere mogelijkheid: De Groenen en FDP samen zouden kunnen beslissen wie van de twee grote partijen ze steunen. De verwachting is dat De Groenen dan voor de SPD opteren.

Dan is er nog de 'terugvaloptie' voor de SPD in het geval dat de liberalen dwarsliggen: een coalitie met De Groenen en Die Linke, de kleinere linkse partij van het land. Dit hangt ervan af of Die Linke de kiesdrempel van 5 procent haalt, wat nog onduidelijk is. Zo'n coalitie zou bovendien omstreden zijn, gezien het verzet van Die Linke tegen het Duitse lidmaatschap van de NAVO en de inzet van Duitse troepen in het buitenland.

In geval van nood is er altijd nog de mogelijkheid van opnieuw een grote coalitie tussen de CDU/CSU en de SPD, net als in 2017. Dat leidde destijds tot een bittere interne strijd binnen de SPD. Met Scholz als kanselier zou het sentiment binnen de SPD anders kunnen zijn, maar het zal zeker niet tot gejuich leiden onder de sociaaldemocraten. Laschet sloot de mogelijkheid daarentegen tijdens de campagne niet uit.

Meer uit Buitenland

Familiebedrijf van Trump schuldig aan belastingfraude

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Trump Organization heeft zich schuldig gemaakt aan belastingfraude. Het Amerikaanse vastgoedbedrijf van voormalig president Donald Trump is door een jury tijdens een rechtszaak in New York op alle punten schuldig bevonden.

1 uur geleden
Argentijnse vicepresident krijgt zes jaar cel voor corruptie

BUENOS AIRES (ANP/RTR/AFP) - De Argentijnse vicepresident Cristina Kirchner is veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor corruptie. Een rechtbank bevond haar schuldig in een zwaar beladen rechtszaak die het land op zijn kop heeft gezet.

2 uur geleden
Jubelstemming in Marokko na behalen kwartfinale WK

RABAT (ANP/DPA) - In Marokko heerst een jubelstemming na het behalen van de kwartfinale op het WK voetbal, wat voor het Noord-Afrikaanse land de eerste keer is. Duizenden feestvierders gingen de straat op om de zege op Spanje in Qatar te vieren. Veel fans zwaaiden met de nationale vlag of met tricots van hun voetbalhelden.

2 uur geleden
VN slaan alarm over humanitaire crisis Oekraïne

NEW YORK (ANP/DPA) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de aanvallen van het Russische leger op Oekraïense burgerdoelen zoals elektriciteitscentrales. De organisatie vreest dat de humanitaire crisis verder verergert. Het vermogen van burgers om te overleven wordt bedreigd, aldus de VN, daarbij ook wijzend op de ijskoude temperaturen in de winter.

4 uur geleden
Schutter gayclub aangeklaagd voor moord en haatmisdrijf

DENVER (ANP/RTR) - De schutter die in een Amerikaanse gayclub vijf mensen doodschoot, is aangeklaagd voor onder meer moord en haatmisdrijven. De verdachte sloeg vorige maand toe in een populaire nachtclub in Colorado Springs.

7 uur geleden
Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - Op Curaçao en Aruba is emotioneel gereageerd op de uitspraak van het Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in beide landen. "Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba", aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.

7 uur geleden
Prins Harry en uitgever willen tot schikking komen in smaadzaak

LONDEN (ANP) - De Britse prins Harry en uitgeverij Associated Newspapers gaan proberen om tot een schikking te komen in de rechtszaak over een artikel waarin geschreven werd over de beveiliging van de prins en zijn gezin. Beide partijen hebben ermee ingestemd om de zaak tot half januari op te schorten om tot een oplossing te komen, bleek tijdens een hoorzitting in het Hooggerechtshof in Londen.

8 uur geleden