
Duitsland erkent wreedheden in Namibië als genocide
BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Duitsland heeft vrijdag voor het eerst erkend dat het genocide heeft gepleegd in Namibië aan het begin van de vorige eeuw. Berlijn heeft donderdag al meer dan een miljard euro toegezegd voor hulpprojecten in het Zuidwest-Afrikaanse land.
"We zullen vanaf nu officieel naar deze gebeurtenissen verwijzen als wat ze waren uit het hedendaags perspectief: genocide", zei minister van van Buitenlandse Zaken Heiko Maas in een verklaring. Die werd uitgevaardigd ter verwelkoming van een akkoord met Namibië na vijf jaren onderhandelen.
"Als een gebaar van erkenning voor het onmetelijke leed dat de slachtoffers is aangedaan, willen we Namibië en de nakomelingen van de slachtoffers steunen met een substantieel programma van 1,1 miljard euro voor opbouw en ontwikkeling", aldus Maas
Namibië was van 1884 tot 1915 een kolonie van het Duitse keizerrijk. Tussen 1904 en 1908 werden duizenden mensen uit de etnische Herero- en Namagroep omgebracht door koloniale troepen nadat de volkeren in opstand waren gekomen tegen het Duitse koloniale bewind. Overlevenden werden de woestijn in gedreven, waar velen in concentratiekampen werden opgesloten. Daar stierven veel Herero en Nama aan uitputting, kou, ondervoeding. Volgens historici werden 65.000 van de 85.000 Herero omgebracht en minstens de helft van de 20.000 Nama.
De Duitse regering heeft in het verleden al "morele verantwoordelijkheid" geaccepteerd voor de gruweldaden in Namibië, die door een minister al eens als genocide waren aangeduid. Uit angst voor compensatieclaims heeft Berlijn tot voor kort echter geen verontschuldigingen willen aanbieden.
Meer uit Buitenland
SANAA (ANP/AFP) - Bij een Amerikaanse luchtaanval op de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn zeker acht mensen omgekomen. Daarnaast vielen er gewonden, meldt televisiezender Al-Massira, die in handen is van de Houthi-rebellen.
3 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Het Israëlische leger voert zijn luchtaanvallen in de Palestijnse Gazastrook op, melden diverse Palestijnse bronnen, waaronder persbureau Wafa. Sinds zonsopgang op zondag zouden daarbij al minstens vijftig Palestijnen zijn omgekomen.
7 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk gaat de veiligheidsmaatregelen rond moskeeën aanscherpen nadat een biddende moslim in een gebedshuis in het zuiden van het land was doodgestoken. Minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau zei dat hij regionale bestuurders opdracht had gegeven alle moskeeën in Frankrijk "beter te beschermen".
7 uur geledenVANCOUVER (ANP/RTR/AFP) - De 30-jarige man die ervan verdacht wordt met een auto op een menigte te hebben ingereden in de Canadese stad Vancouver, heeft een "aanzienlijke geschiedenis" van interactie met de politie en psychische hulpverleners. Dat meldt de politie. Een motief is nog niet bekend.
8 uur geledenBEIROET (ANP/RTR/AFP) - In Zuid-Beiroet is een gebouw geraakt bij een Israëlische aanval, bijna een uur nadat het Israëlische leger een evacuatiebevel had uitgevaardigd aan de bewoners van het gebied. Er is nog niets bekend over slachtoffers of schade.
8 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Het Pakistaanse leger meldt minstens 54 militanten te hebben gedood die vanuit Afghanistan het noordwesten van Pakistan probeerden binnen te dringen. Het zou gaan om islamisten, die vanuit hun schuilplaatsen in Afghanistan achter dodelijke aanvallen over de grens zouden zitten.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is duidelijk minder geliefd dan zijn voorgangers na de eerste honderd dagen in functie. Zelfs in zijn eerste ambtstermijn, van 2017 tot 2021, werd hij ruim drie maanden na de start hoger gewaardeerd.
10 uur geleden