Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsland blijft pijpleiding Nord Stream 2 'vooralsnog' steunen

Duitsland blijft pijpleiding Nord Stream 2 'vooralsnog' steunen

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland blijft "vooralsnog" staan achter de aanleg van pijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die eerder de uitzetting van Zweedse, Duitse en Poolse diplomaten door Rusland veroordeelde.

Rusland beschuldigde de diplomaten ervan deel te nemen aan illegale protesten vorige maand rondom de arrestatie van oppositieleider en Kremlincriticus Aleksej Navalni. Merkel bestempelde de uitzettingen als "ongerechtvaardigd" en noemde de beslissing van Moskou een verdere stap weg van de rechtsstaat.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de Russische ambassadeur hebben ontboden voor spoedoverleg. Daarbij zou het Duitse standpunt nadrukkelijk duidelijk zijn gemaakt aan de Rus. Het Duitse standpunt over Nord Stream 2 wordt door deze rel voorlopig niet beïnvloed. "Dit is een project waarover u het standpunt van de federale regering kent," zei Merkel. De Duitse regering zei eerder dat de gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer.

Duitsland had onlangs toestemming gegeven voor de hervatting van het pijpleidingproject, na het aflopen van de vorige vergunning. Met Nord Stream 2 wordt de capaciteit van de bestaande Nord Stream-gaspijplijn onder de Oostzee verdubbeld.

De Verenigde Staten zijn tegen de aanleg. De Amerikaanse overheid wil dat Europa zich losmaakt van de afhankelijkheid van Russisch gas, omdat de Russen daarmee invloed hebben in West-Europa. Washington dreigde al herhaaldelijk met sancties voor bedrijven die bij de aanleg van de pijplijn, die al bijna voltooid is, betrokken zijn. Een daarvan is olie- en gasconcern Shell. Ook Europese landen als Polen en Oekraïne zijn fel tegen het project.

Meer uit Financieel

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Die vindt naar verwachting in de nacht van woensdag op donderdag plaats. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigen de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten kan veroorzaken.

12 minuten geleden
Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC. De ene zaak had betrekking op Ring-videodeurbellen, de andere op de slimme speaker van het bedrijf Alexa.

23 minuten geleden
Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

2 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

4 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

5 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

5 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

6 uur geleden