
Duitsers gerepatrieerd uit Chinees coronavirusgebied
FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse regering heeft honderd landgenoten gerepatrieerd uit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan in China. De Airbus A310 van de luchtmacht landde zaterdagmiddag met enige vertraging door een omleiding in Frankfurt.
Daar stonden artsen en verplegers klaar om de 124 passagiers, van wie 24 met een andere dan de Duitse nationaliteit, te onderzoeken en te ondervragen. Voor eventuele zieken was een isoleerafdeling ingericht in de plaatselijke universiteitskliniek. Elf inzittenden moesten daarnaartoe voor een medisch vervolgonderzoek. Eén van hen heeft mogelijk de gevreesde virusinfectie opgelopen.Tests moeten dat uitwijzen. De uitslag wordt zondag verwacht.
De overige passagiers zijn in de loop van de avond naar een legerbasis in Germersheim gebracht, waar ze twee weken in quarantaine moeten blijven. Onder de in China opgehaalde mensen waren 21 kinderen jonger dan zeven jaar.
Capaciteit
Het toestel, dat zaterdagmorgen in Wuhan was opgestegen, maakte een tussenlanding in Helsinki om bij te tanken in plaats van in Moskou. De Russische autoriteiten trokken de toestemming in, officieel omdat er te weinig capaciteit was op de luchthaven. Volgens minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is daarover het laatste woord nog niet gesproken. Ze zal met haar collega van Buitenlandse Zaken toelichting vragen in Moskou.
Een woordvoerder zei dat bij vertrek geen personen met ziekteverschijnselen aan boord waren en voor zover vast te stellen ook geen verdachte gevallen. Alleen gezonden mochten mee. Ze hadden zich verzameld op het vliegveld van Wuhan en brachten daar ook de nacht door. De mensen met een buitenlands paspoort zijn vooral Chinezen. Verder was er een Roemeens - en een Amerikaans staatsburger. Allen hebben familiebanden met de Duitse repatrianten.
Het nieuwe coronavirus heeft in China inmiddels 259 levens geëist. De gezondheidscommissie in Peking meldde zaterdag een toename van het aantal besmettingsgevallen met bijna 2000 tot 11.791.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
1 dag geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden