Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitsers gerepatrieerd uit Chinees coronavirusgebied

Duitsers gerepatrieerd uit Chinees coronavirusgebied

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse regering heeft honderd landgenoten gerepatrieerd uit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan in China. De Airbus A310 van de luchtmacht landde zaterdagmiddag met enige vertraging door een omleiding in Frankfurt.

Daar stonden artsen en verplegers klaar om de 124 passagiers, van wie 24 met een andere dan de Duitse nationaliteit, te onderzoeken en te ondervragen. Voor eventuele zieken was een isoleerafdeling ingericht in de plaatselijke universiteitskliniek. Elf inzittenden moesten daarnaartoe voor een medisch vervolgonderzoek. Eén van hen heeft mogelijk de gevreesde virusinfectie opgelopen.Tests moeten dat uitwijzen. De uitslag wordt zondag verwacht.

De overige passagiers zijn in de loop van de avond naar een legerbasis in Germersheim gebracht, waar ze twee weken in quarantaine moeten blijven. Onder de in China opgehaalde mensen waren 21 kinderen jonger dan zeven jaar.

Capaciteit

Het toestel, dat zaterdagmorgen in Wuhan was opgestegen, maakte een tussenlanding in Helsinki om bij te tanken in plaats van in Moskou. De Russische autoriteiten trokken de toestemming in, officieel omdat er te weinig capaciteit was op de luchthaven. Volgens minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer is daarover het laatste woord nog niet gesproken. Ze zal met haar collega van Buitenlandse Zaken toelichting vragen in Moskou.

Een woordvoerder zei dat bij vertrek geen personen met ziekteverschijnselen aan boord waren en voor zover vast te stellen ook geen verdachte gevallen. Alleen gezonden mochten mee. Ze hadden zich verzameld op het vliegveld van Wuhan en brachten daar ook de nacht door. De mensen met een buitenlands paspoort zijn vooral Chinezen. Verder was er een Roemeens - en een Amerikaans staatsburger. Allen hebben familiebanden met de Duitse repatrianten.

Het nieuwe coronavirus heeft in China inmiddels 259 levens geëist. De gezondheidscommissie in Peking meldde zaterdag een toename van het aantal besmettingsgevallen met bijna 2000 tot 11.791.

Meer uit Gezond

Patiëntenfederatie wil ingrijpen overheid om huisartsenketen

DEN HAAG (ANP) - De Patiëntenfederatie Nederland wil dat de overheid en anderen ingrijpen voor mensen die zijn aangesloten bij een commerciële keten van huisartsen. Die keten, Co-Med, verkeert volgens berichten van EenVandaag en NRC in financiële problemen. Als het misgaat, kunnen patiënten "geen kant op", aldus de Patiëntenfederatie.

1 dag geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

1 dag geleden
Medewerker ggz-instelling Mondriaan in Heerlen neergestoken

HEERLEN (ANP) - Een medewerker van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is maandag gewond geraakt door een steekpartij. Dit gebeurde om 12.15 uur op het terrein van de ggz-instelling aan de John F. Kennedylaan in Heerlen. De medewerker is naar het ziekenhuis gebracht, maakte Mondriaan bekend. De politie heeft een verdachte, een 29-jarige vrouw uit Heerlen, niet veel later in de buurt opgepakt.

2 dagen geleden
Jeugdzorg vreest voor zorgmijders om eigen bijdrage

DEN HAAG (ANP) - De jeugdzorg vreest dat mensen noodzakelijke zorg mijden als zij een eigen bijdrage moeten gaan betalen, zoals het kabinet in de voorjaarsnota voorstelt. Die bijdrage moet helpen om de bezuiniging van 511 miljoen euro vanaf 2026 te kunnen halen. Jeugdzorg Nederland noemt de eigen bijdrage "onacceptabel", omdat het de zorg minder toegankelijk zou maken.

2 dagen geleden
Kabinet ziet af van half miljard bezuiniging op jeugdzorg in 2025

DEN HAAG (ANP) - Een voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg van ruim 500 miljoen euro in 2025 gaat niet door. Het demissionaire kabinet heeft dat vastgelegd in de voorjaarsnota die maandag is gepresenteerd. Ook in 2024 was de oplopende besparing van toen nog 100 miljoen euro al geschrapt. Vanaf 2026 staat er nog wel een bezuiniging van 511 miljoen euro in de boeken, maar het is aan een nieuw kabinet om dit door te zetten of niet.

2 dagen geleden
Advies GGD: eet geen eieren van kippen rond Fries water met PFOS

LEEUWARDEN (ANP) - De GGD in Friesland adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die water hebben gedronken uit twee vaarten waarin verhoogde concentraties PFOS zijn aangetroffen. Volgens de GGD Fryslân zijn ook in de eieren hoge concentraties van deze PFAS-vorm gemeten. Het gaat om kippen die scharrelen rond de Jelsumer Feart en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden van Leeuwarden.

5 dagen geleden
Eerste gesprek voor mensen met problemen wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de knoop zitten, kunnen vanaf volgend jaar een verkennend gesprek krijgen. Daarin kijken deskundigen wat de beste manier is om ze te helpen, om te voorkomen dat hun problemen erger worden en ze uiteindelijk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) belanden. Om de drempel te verlagen, wordt dat gesprek vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

5 dagen geleden