Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse verkoop biologische levensmiddelen voor eerst gedaald

Duitse verkoop biologische levensmiddelen voor eerst gedaald

BERLIJN (ANP/DPA) - De verkoop van biologische levensmiddelen in Duitsland is dit jaar voor het eerst gedaald onder druk van de hoge inflatie waardoor mensen bezuinigen op hun uitgaven. Dat meldde de Duitse boerenbrancheorganisatie.

Volgens het Deutscher Bauernverband (DBV) kromp de omzet uit de verkoop van bio-producten in de periode tot en met eind oktober met ruim 4 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor heel 2022 wordt gerekend op een bio-omzet van circa 15 miljard euro. Dat was in 2021 nog bijna 16 miljard euro. Het niveau van dit jaar ligt nog wel 2,7 miljard euro hoger dan in 2019, aldus de organisatie.

De landbouworganisatie zegt dat met name speciaalzaken voor biologische producten de verkoop flink zagen dalen omdat consumenten de hand meer op de knip hielden door de hoge inflatie. Mensen gingen vaker op zoek naar goedkopere producten in supermarkten, vooral in discountwinkels.

Uitdagingen

DBV-president Joachim Rukwied zegt dat komend jaar de verkoop van bio-producten weer kan stijgen als de economie opveert of als de koopkracht van huishoudens verbetert. Hij stelt verder dat de Duitse landbouw met verschillende uitdagingen kampt, met name de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft ook al gezegd dat er minder vraag is naar biologische en duurzame producten door de dalende koopkracht en hoge inflatie. "Met de energierekening in het achterhoofd laten mensen toch het speciale, lokale product liggen om voor de goedkopere optie te gaan", constateerde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak eerder dit jaar.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

1 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

5 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

7 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

9 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

9 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

10 uur geleden