Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse minister: nooit meer een nieuw Srebrenica

Duitse minister: nooit meer een nieuw Srebrenica

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft benadrukt dat een massamoord zoals in Srebrenica nooit meer mag plaatsvinden. Het is 25 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen daar zo'n 8000 moslimmannen en -jongens om het leven brachten.

Minister Heiko Maas stelde in een verklaring dat de genocide "bijna onder de ogen van de wereld" plaatsvond. "Vandaag zijn we in onze harten en gedachten bij de slachtoffers van de genocide in Srebrenica en hun verwanten."

De massamoord vond plaats tijdens de Bosnische Burgeroorlog. Troepen van generaal Ratko Mladić liepen Srebrenica in 1995 onder de voet. Zij voerden de vrouwen en kinderen af in bussen en brachten vervolgens duizenden mannen om het leven. "We zijn het erover eens: Srebrenica mag zich nooit herhalen", zei Maas.

De massamoord in Srebrenica wordt gezien als de ernstigste oorlogsmisdaad in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Het bloedbad wordt zaterdag herdacht in Nederland en Bosnië en Herzegovina. In het Bosnische Potocari worden aan het begin van de middag lichamen begraven van slachtoffers die recent zijn geïdentificeerd.

Meer uit Buitenland

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

MEXICO-STAD (ANP) - In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

25 minuten geleden
VK komt met wetgeving tegen seksuele deepfakes

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het maken van seksuele deepfakes criminaliseren. Het wordt strafbaar om zo'n expliciete digitale kopie van een persoon te maken zonder dat die toestemming heeft gegeven.

46 minuten geleden
'Held' van dodelijke steekpartij Sydney mag in Australië blijven

SYDNEY (ANP) - Een Fransman die een heldenstatus kreeg na een dodelijke steekpartij in Sydney, mag in Australië blijven. Damien Guerot krijgt volgens zijn advocaat een permanente verblijfsstatus, bericht omroep ABC.

1 uur geleden
Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historische beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een verwoestende brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

2 uur geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

2 uur geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

2 uur geleden
Vierde lichaam gevonden na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Duikers hebben een vierde lichaam gevonden na het instorten van een verkeersbrug in de Amerikaanse stad Baltimore. Na het incident van 26 maart zijn nog twee mensen vermist. De autoriteiten denken dat ook zij om het leven zijn gekomen.

3 uur geleden