Duitse inflatie in 2021 opgelopen tot hoogste niveau sinds 1993
WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De inflatie in Duitsland is het afgelopen jaar uitgekomen op het hoogste niveau sinds 1993. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 3,1 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 ging het nog om een toename van 0,5 procent.
Dat de consumentenprijzen zo hard zijn opgelopen komt vooral door de gestegen energieprijzen. Die worden door fabrikanten en andere bedrijven doorberekend aan Duitsers. Ook zijn veel andere grondstoffen de laatste maanden in rap tempo duurder geworden. Dat komt onder meer door verstoringen in de leveringsketens van bedrijven, maar ook door een enorm gestegen vraag te midden van het economische herstel van de coronacrisis.
Verder was er bij de oosterburen sprake van een na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging van een jaar eerder, die begin 2021 werd teruggedraaid. Ook golden er sinds januari vorig jaar CO2-heffingen die impact hadden.
Ook in Nederland is inflatie hoog
In de maand december liep de inflatie volgens maandcijfers wel iets terug van de piek van november. Toen was met een inflatie van 6 procent op jaarbasis nog sprake van het hoogste maandcijfer in decennia volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode. Maar in december lagen de prijzen in doorsnee nog maar 5,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Dat laatste lijkt volgens sommige deskundigen de aanname van de Europese Centrale Bank (ECB) te ondersteunen dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is. De verwachting daarbij is dat de inflatie in de loop van 2022 weer zal afnemen. Er zijn ook economen die erop wijzen dat de inflatie nog langere tijd op een relatief hoog niveau kan blijven. Als dat het geval is, dan zou de ECB wellicht in moeten grijpen door bijvoorbeeld de rente op te voeren.
De inflatie is in veel landen de laatste tijd erg hoog, ook in Nederland. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt vrijdag hoe de consumentenprijzen zich vorig jaar hebben ontwikkeld in de eurozone als geheel. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt volgende week met de nieuwste gegevens over de inflatie in Nederland.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Treinreisaanbieder Eurostar dreigt nog altijd internationale reizen vanaf Amsterdam Centraal tijdelijk te schrappen. De verbouwing van de terminal voor ritten naar Londen is volgens NS weliswaar op tijd af, maar volgens topvrouw Gwendoline Cazenave spelen meer problemen die een betrouwbare dienstverlening in de weg staan.
43 minuten geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Tesla roept opnieuw duizenden Cybertrucks terug in de Verenigde Staten. Het is de derde keer in ongeveer een half jaar dat de Amerikaanse autofabrikant dit doet. Dit keer gaat het om ruim 27.000 exemplaren, de meeste auto's van het futuristisch ogende model die in de VS zijn verkocht.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Belangenorganisaties voor luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben met afgrijzen gereageerd op mediaberichten over extra ticketbelastingen in Frankrijk. De Franse regering zou met zo'n luchtvaarttaks 1 miljard euro willen ophalen, als onderdeel van de belastingplannen van premier Michel Barnier om de begroting op orde te krijgen.
3 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - De vakbond voor cabinepersoneel, VNC, maakt zich geen zorgen dat bij KLM mogelijk banen verdwijnen door de maatregelen om kosten terug te dringen en de financiën van de luchtvaartmaatschappij te verbeteren. KLM wil daarbij onder meer de organisatie vereenvoudigen en onderzoeken in hoeverre het mogelijk is dubbele functies samen te voegen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De pakketbezorgers DHL en PostNL passen hun duurzaamheidsclaims aan na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM deed onderzoek naar de claims van de drie grootste pakketbezorgers van Nederland. DHL en PostNL zeggen nu dat ze gaan stoppen met het gebruik van bepaalde claims die de indruk wekken dat het verzenden van een pakket geen negatieve impact heeft op het milieu. DPD had intussen al claims verwijderd of aangepast.
3 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - Het is nog niet zeker of passagiers op Europese vluchten van KLM binnenkort moeten betalen voor een snack of drankje aan boord. Dat meldt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. KLM maakte donderdagochtend bekend het cateringaanbod aan boord te onderzoeken om op termijn jaarlijks minimaal 100 miljoen euro aan extra inkomsten te realiseren.
4 uur geledenESSEN (ANP/DPA) - De grootste beurs voor bord- en kaartspellen ter wereld in het Duitse Essen die donderdag is geopend voor het publiek, verwacht dit jaar een recordaantal bezoekers te verwelkomen. Volgens de organisatoren van Spiel Essen worden er op de eerste drie dagen 200.000 bezoekers uit binnen- en buitenland verwacht op de beurs. Het evenement duurt tot en met zondag en de kaarten voor donderdag zijn volledig uitverkocht.
4 uur geleden