
Duitse inflatie in 2021 opgelopen tot hoogste niveau sinds 1993
WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De inflatie in Duitsland is het afgelopen jaar uitgekomen op het hoogste niveau sinds 1993. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd het leven in de grootste economie van Europa gemiddeld 3,1 procent duurder dan een jaar eerder. In 2020 ging het nog om een toename van 0,5 procent.
Dat de consumentenprijzen zo hard zijn opgelopen komt vooral door de gestegen energieprijzen. Die worden door fabrikanten en andere bedrijven doorberekend aan Duitsers. Ook zijn veel andere grondstoffen de laatste maanden in rap tempo duurder geworden. Dat komt onder meer door verstoringen in de leveringsketens van bedrijven, maar ook door een enorm gestegen vraag te midden van het economische herstel van de coronacrisis.
Verder was er bij de oosterburen sprake van een na-ijleffect van de tijdelijke btw-verlaging van een jaar eerder, die begin 2021 werd teruggedraaid. Ook golden er sinds januari vorig jaar CO2-heffingen die impact hadden.
Ook in Nederland is inflatie hoog
In de maand december liep de inflatie volgens maandcijfers wel iets terug van de piek van november. Toen was met een inflatie van 6 procent op jaarbasis nog sprake van het hoogste maandcijfer in decennia volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode. Maar in december lagen de prijzen in doorsnee nog maar 5,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Dat laatste lijkt volgens sommige deskundigen de aanname van de Europese Centrale Bank (ECB) te ondersteunen dat de hoge inflatie een tijdelijk fenomeen is. De verwachting daarbij is dat de inflatie in de loop van 2022 weer zal afnemen. Er zijn ook economen die erop wijzen dat de inflatie nog langere tijd op een relatief hoog niveau kan blijven. Als dat het geval is, dan zou de ECB wellicht in moeten grijpen door bijvoorbeeld de rente op te voeren.
De inflatie is in veel landen de laatste tijd erg hoog, ook in Nederland. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt vrijdag hoe de consumentenprijzen zich vorig jaar hebben ontwikkeld in de eurozone als geheel. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt volgende week met de nieuwste gegevens over de inflatie in Nederland.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
3 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
5 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
17 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
18 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
23 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
1 dag geleden