
Duitse industriële productie daalt opnieuw
WIESBADEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De industriële productie van Duitsland is in september opnieuw gedaald. De industrie van de grootste Europese economie en de belangrijkste handelspartner van Nederland kampt met een zwakke vraag uit China, tekorten aan arbeidskrachten, hogere rentetarieven en de aanhoudende gevolgen van de energiecrisis van vorig jaar.
De productie lag 1,4 procent onder het niveau van augustus, meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Economen hadden gerekend op een kleinere daling met 0,1 procent. De afname werd aangevoerd door productiedalingen in de auto-industrie en de elektronica- en farmaceutische sectoren. Op jaarbasis bedroeg de daling 3,7 procent.
De afzwakkende productiecijfers wakkeren de vrees aan dat Duitsland afstevent op een lange periode van stagnatie of mogelijk zelfs een krimp. De Duitse economie kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent doordat huishoudens hun uitgaven terugschroefden door de hoge inflatie. Economen voorspellen een daling van dezelfde omvang in het laatste kwartaal van het jaar. Duitsland zou daarmee in een lichte recessie, ofwel twee kwartalen van economische krimp op rij belanden. Volgend jaar zal de Duitse economie echter waarschijnlijk weer groeien door een verdere afkoeling van de inflatie.
Volgens ING-econoom Carsten Brzeski ligt de Duitse industriële productie na drie jaar nog altijd ruim 7 procent onder het niveau van voor de pandemie. Het nieuwe teleurstellende industriecijfer duidt er volgens hem niet alleen op dat de economische krimp in het derde kwartaal naar beneden zal worden bijgesteld, maar ook dat Duitsland het jaar waarschijnlijk in een technische recessie zal eindigen. "Ook al zijn er nog geen harde cijfers voor het vierde kwartaal, toch hebben de recente ontwikkelingen het risico op een recessie duidelijk vergroot", aldus Brzeski.
Meer uit Financieel
EPE (ANP) - Wibra heeft een goed jaar achter de rug. De Nederlandse budgetwinkelketen zag de inkomsten vorig jaar naar recordhoogte stijgen en opende tientallen nieuwe winkels. Het concern speelt naar eigen zeggen in op de "groeiende vraag naar toegankelijke, betaalbare winkels".
12 minuten geledenBEIJING (ANP/RTR) - China neemt maatregelen tegen vermeende dumpingpraktijken van Europese brandy, voornamelijk cognac uit Frankrijk. Na maandenlang onderzoek hebben de Chinese autoriteiten besloten voor een periode van vijf jaar invoerheffingen tot 34,9 procent op te leggen. Deze gaan zaterdag in. Grote cognacproducenten als Rémy Cointreau, Pernod Ricard en Hennessy krijgen evenwel een vrijstelling.
16 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, wil dat de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar wordt uitgesteld. Het bedrijf steunt volgens Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz, de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Medewerkers van bijvoorbeeld KLM hoeven niet te vrezen voor hun baan door de overname van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Volgens topman Ben Smith van Air France-KLM streeft het luchtvaartconcern juist naar verdere groei met de toevoeging van SAS.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar "een groothandel in onder meer scheepsbenodigdheden in de omgeving van Rotterdam". Het bedrijf zou goederen en diensten hebben geleverd die in strijd zijn met Europese sancties tegen Rusland. De dienst zegt niet om welk bedrijf het precies gaat.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan door het naderen van de deadline voor de invoering van de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - Het aantal toeristische trips wereldwijd blijft de komende jaren naar verwachting sterk groeien. Dat meldt het World Economic Forum op basis van een nieuw rapport. De reisindustrie zal tegen 2034 naar verwachting 30 miljard reizen verwerken, tegen ongeveer 21 miljard reizen vorig jaar.
3 uur geleden