Duitse industrie ziet steeds grotere zorgen over economie
BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse industrie ziet steeds grotere zorgen bij het bedrijfsleven over de staat van de economie. Volgens de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) is er zelfs sprake van een "dramatische slechte stemming" bij bedrijven in alle regio's van Duitsland. De overheid moet dan ook meer doen om de economie te steunen. "Dat moet bovenaan het prioriteitenlijstje staan", aldus DIHK-president Peter Adrian.
Volgens Adrian zijn de omstandigheden in Duitsland in toenemende mate onaantrekkelijk aan het worden voor bedrijven om investeringen te doen. Hij wijst bijvoorbeeld op de hoge kosten voor onder meer energie en de bureaucratische regeldruk. "Productieverplaatsingen en bedrijfssluitingen nemen toe. Investeringen blijven uit. Er is stilstand in plaats van groei."
Hij stelt dat er bij bedrijven steeds meer sprake is van ergernis en frustratie over de economie en dat die gevoelens ook duidelijk worden gemaakt aan brancheorganisaties. Volgens Adrian zijn er gezamenlijke inspanningen nodig om voor een goede economische toekomst in Duitsland te zorgen.
Krimp economie
De noodkreet van de DIHK-president valt samen met nieuwe economische ramingen van vooraanstaande onderzoeksinstituten in Duitsland. Volgens een gezamenlijke prognose van die instituten zal de Duitse economie, de grootste van Europa, dit jaar met 0,1 procent krimpen. Eerder werd nog op een kleine plus gerekend. Die onderzoekers zeggen dat Duitsland ook kampt met toenemende concurrentie uit China en de gevolgen van vergrijzing.
Voor volgend jaar wordt door de instituten dan wel weer een groei van 0,8 procent verwacht, maar dat is minder sterk dan de plus van 1,4 procent waarop in het voorjaar nog werd gerekend. In 2026 zou de Duitse economie dan met 1,3 procent moeten groeien.
Problemen bij Volkswagen
Kenmerkend voor de huidige economische malaise in Duitsland is de situatie bij autobouwer Volkswagen, die voor het eerst ooit overweegt om fabrieken in eigen land te sluiten. Ontslag dreigt voor vele duizenden mensen. Bij Duitse toeleveranciers aan de auto-industrie zoals Bosch en Continental worden al duizenden banen geschrapt.
Meer uit Financieel
AMERSFOORT (ANP/BLOOMBERG) - China kijkt naar FrieslandCampina in een onderzoek naar subsidies van de Europese Unie voor zuivelproducten die in China worden geïmporteerd. Het Nederlandse zuivelconcern is samen met twee andere Europese zuivelexporteurs door China op een onderzoekslijst gezet en moet mogelijk informatie aanleveren.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een webshop die orthopedische schoenen via derden rechtstreeks uit China levert, houdt ermee op na actie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De marktwaakhond kreeg veel klachten binnen over de kwaliteit van de schoenen, de levertijd, slechte bereikbaarheid van de klantenservice en de terugbetaling.
2 uur geledenSTOCKHOLM (ANP) - Onderzoekers Daron Acemoglu, Simon Johnson en James Robinson hebben de Nobelprijs voor de Economie dit jaar gewonnen. De Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen beloont de drie wetenschappers voor hun vernieuwende onderzoek naar de rol van maatschappelijke instituten bij de verschillen tussen arm en rijk in de wereld.
2 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese export is in september veel minder sterk gestegen dan verwacht. Ook de importgroei viel zwakker uit dan voorzien. De groei van de uitvoer was dit jaar juist een van de lichtpuntjes van de kwakkelende Chinese economie. De tegenvallende invoer wijst op een aanhoudend zwakke binnenlandse vraag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verpakkingsbranche heeft een eigen systeem ingevoerd voor het inzamelen en recyclen van eenmalige kartonnen bekers. Met het nieuwe systeem worden zo'n 100.000 bekers per week opgehaald, zegt directeur Patrick Greveling van de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en verpakkingsmaterialen (NVGP). Volgens hem werden eerder de papieren koffiebekers veelal weggegooid of door een afvalverwerker opgehaald en vernietigd.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is maandag gestegen tot het hoogste niveau in twee weken. De opmars volgde op de nieuwe maatregelen die China bekendmaakte om de economie te ondersteunen. Ook laten de verkiezingspeilingen in de Verenigde Staten een ommekeer zien. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump lijkt nu een grotere kans op een overwinning te maken dan de Democratische kandidaat Kamala Harris. Een terugkeer van oud-president Trump naar het Witte Huis wordt als positiever gezien voor de cryptosector.
3 uur geleden