Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse gezondheidsminister wil vasthouden aan vaccinatieplicht

Duitse gezondheidsminister wil vasthouden aan vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach wil vasthouden aan het invoeren van een vaccinatieplicht tegen corona, ondanks bedenkingen in de coalitie en het parlement. Hij sprak in de krant Die Welt de verwachting uit dat veel ongevaccineerden zich alsnog laten inenten als een dergelijke maatregel worden genomen. Lauterbach erkende wel dat het niet haalbaar is om "iedereen te bereiken".

De minister weerspreekt in het interview dat een vaccinatie minder nodig is vanwege de mogelijk minder ziekmakende omikronvariant. "Een besmetting met omikron maakt je niet per se immuun tegen de volgende virusvariant", waarschuwt hij.

De Duitse kanselier Olaf Scholz pleit al maanden voor een vaccinatieplicht. Zijn sociaaldemocraten hopen de maatregel in maart in te voeren, maar in het parlement wordt weinig vooruitgang geboekt. Het eerste debat over de gevoelige maatregel wordt pas eind januari verwacht.

Reacties

Scholz zegt dat alle premiers van Duitse deelstaten achter zijn plan staan. De kanselier krijgt echter ook tegenstand, zelfs binnen zijn regeringscoalitie. De liberale coalitiepartij FDP staat bijvoorbeeld niet achter de plannen. Ook gingen in de afgelopen tijd duizenden Duitsers de straat op om te demonstreren tegen de coronamaatregelen en de beoogde prikplicht.

Ook andere Europese landen komen met een vaccinatieplicht. De Italiaanse regering besloot deze week dat alle 50-plussers een coronaprik moeten halen. In Oostenrijk moet vaccinatie binnenkort verplicht worden voor 14-plussers en in Griekenland voor 60-plussers.

Meer uit Buitenland

Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

1 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

1 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

1 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

2 uur geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

3 uur geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

6 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

6 uur geleden