
Duitse christendemocraten willen snel begin coalitieoverleg
BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse christendemocraten van CDU en CSU dringen aan op een snel begin van coalitieoverleg met de sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Scholz. De CDU/CSU won de parlementsverkiezingen zondag.
Voor een meerderheid in de Bondsdag kunnen de centrumrechtse partijen eigenlijk alleen een regering vormen met de SPD, die een historische nederlaag leed. De radicaal-rechtse AfD wordt uitgesloten.
De christendemocraten willen beginnen met gesprekken op topniveau zodra de nieuwe fractie van de SPD woensdag voor het eerst bijeen is gekomen. Deze eerste ronde moet ervoor zorgen "dat we daarna verkennende gesprekken kunnen beginnen", aldus CSU-kopstuk Alexander Dobrindt in Duitse media. Het is nu aan de SPD om zich bereid te verklaren te onderhandelen, benadrukte hij.
Coalitie
CDU-leider Friedrich Merz, die waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier wordt, had al duidelijk gemaakt voor Pasen een regering te willen hebben. De SPD wil alleen een coalitie aangaan als een meerderheid van de partijleden daar vooraf mee heeft ingestemd. "De leden hebben het laatste woord", zei partijleider Lars Klingbeil.
Een raadpleging van de ongeveer 360.000 SPD-leden zou het strakke schema van Merz in gevaar kunnen brengen, meldt de krant Bild. Zoiets duurt ongeveer twee weken, schat de krant Süddeutsche Zeitung.
Ondertussen maakte Merz duidelijk niets te voelen voor een snelle hervorming van de Duitse limiet voor nieuwe schulden, de zogenoemde schuldenrem. Hij vindt het ook nog te vroeg om te zeggen of het huidige, vier jaar geleden gekozen parlement een enorme verhoging van de militaire uitgaven erdoor zou kunnen drukken. De sociaaldemocraten zeggen open te staan voor het idee om een grote stijging van de militaire uitgaven te financieren door de schuldenrem te versoepelen of door een speciaal fonds op te richten.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
6 dagen geleden