
Duitse CDU/CSU en SPD sluiten regeerakkoord
BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse christendemocraten en de sociaaldemocraten zijn het na moeizame onderhandelingen eens geworden over een regeerakkoord voor hun toekomstige coalitie. Friedrich Merz, de leider van de CDU/CSU die de verkiezingen in februari won, en Saskia Esken en Lars Klingbeil, de huidige partijleiders van de SPD, de grote verliezer van de stembusgang, zijn eruit.
De officiële gezamenlijke bekendmaking van het akkoord volgt rond 15.00 uur. Volgens de krant Handelsblatt zijn de twee coalitiepartners onder meer overeengekomen geen belastingen te verhogen en zijn er ministerposten verdeeld. Zo zou de minister van Financiën een sociaaldemocraat worden. Binnen- en Buitenlandse Zaken zouden naar christendemocraten gaan. Leden van de SPD mogen nog stemmen over het akkoord.
Volgens Duitse media overschaduwt de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend de onderhandelingen. De partijen zouden snel een beleid willen formuleren over nijpende financieel-economische vraagstukken.
Merz wordt mogelijk op 7 mei tot nieuwe bondskanselier gekozen om een coalitieregering te leiden van zijn CDU met de SPD. Al vier keer eerder vormden deze partijen een coalitie met een ruime meerderheid in de Bondsdag. Nu hebben ze in de Bondsdag een krappe meerderheid.
Meer uit Buitenland
LONDEN (ANP) - Prins Harry en zijn vader koning Charles hebben momenteel geen contact. De Britse prins wil het graag bijleggen met zijn familie en hoopt op "verzoening", vertelt hij in een interview met de BBC.
32 minuten geledenOTTAWA (ANP/RTR/AFP) - De Canadese premier Mark Carney reist dinsdag naar Washington D.C. voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat zei Carney tijdens zijn eerste persconferentie na de verkiezingswinst van afgelopen maandag. Het gesprek zal volgens de premier gaan over handel en veiligheid.
42 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen stoppen met het ruimteschip dat is ontwikkeld om mensen naar de maan en terug te brengen. De Orion moet op zijn vroegst in 2027 mensen weer voet op de maan laten zetten. Dat zou voor het eerst sinds 1972 zijn. Meteen na die missie moet de capsule met pensioen gaan.
50 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft vrijdag het begrotingsvoorstel van president Donald Trump voor 2026 bekendgemaakt. Daarin is een verhoging opgenomen van de uitgaven voor defensie en binnenlandse veiligheid.
1 uur geledenSANTIAGO (ANP/AFP) - De Chileense autoriteiten hebben een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de zuidelijkst gelegen regio. De waarschuwing volgt na een aardbeving met een kracht van 7.5 in de Straat van Drake, de zeestraat die Zuid-Amerika en Antarctica scheidt. Inwoners van de dunbevolktste regio van het land worden opgeroepen te evacueren.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte wil dat NAVO-landen 5 procent van hun economie gaan besteden aan hun verdediging. Maar anders dan de Amerikaanse president Donald Trump zouden ze 3,5 procent echt in defensie moeten steken en 1,5 procent kunnen uitgeven aan bijvoorbeeld infrastructuur en cyberveiligheid. Dat staat volgens ingewijden in de voorstellen die Rutte de 32 lidstaten heeft gedaan om richting te geven aan de onderhandelingen over een nieuwe limiet.
2 uur geledenDAMASCUS (ANP/RTR) - Syrië ziet de Israëlische luchtaanval bij het presidentiële paleis in Damascus als een "gevaarlijke escalatie". Volgens president Ahmed al-Sharaa valt Israël daarmee de Syrische eenheid aan.
3 uur geleden