Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Duitse bunker in Ritthem trekt veel bekijks

Duitse bunker in Ritthem trekt veel bekijks

RITTHEM - Afgelopen zaterdag was de bunker aan de Louwerse’s Wegeling in Ritthem te bezichtigen. In de bunker is door Wim de Meij een expositie ingericht met oude foto’s van Ritthem en spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Op 17 juni en 12 augustus kunnen de bunker en de expositie opnieuw worden bekeken.

De Meij is geboren en getogen in Ritthem. “Maar omdat er woningnood was en er geen huis was voor ons hebben we het dorp toch moeten verlaten,” vertelt hij. “Maar mijn dochter is teruggegaan naar Ritthem en kocht een huis met een bunker in de tuin.” De Meij trok erg veel op met zijn kleinzoon en samen hebben ze in 2000 de bunker schoongemaakt en geschikt gemaakt om spullen in te exposeren. “Dat was erg leuk maar drie jaar geleden kwam daar een abrupt einde aan toen mijn kleinzoon overleed. Ik heb toen gedacht om er maar helemaal mee te kappen maar op verzoek ben ik toch maar doorgegaan en is de bunker op gezette tijden nog te bezichtigen.” 

Manschappenbunker
De bunker aan de Louwerse’s Wegeling is een manschappenbunker en werd hier in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers. In de bunker waren in de oorlog twintig Duitse militairen gelegerd. Trots laat De Meij een Duitse plattegrond van Ritthem zien waarop niet alleen de bunker staat aangegeven maar ook alle andere krijgsonderdelen die in het dorp waren ondergebracht. “Die heb ik gevonden in het gemeentearchief van Vlissingen en ze hebben hem voor mij gereproduceerd.”

Doorschoten helm
In de bunker is een flinke verzameling met spullen uit de Tweede Wereldoorlog te zien: helmen, hulzen, munitiekisten en andere gebruiksvoorwerpen. Zo’n tachtig procent van de verzameling is afkomstig uit Ritthem. “Het is eigenlijk begonnen met een doorschoten Duitse helm die ik lang geleden met mijn kinderen heb gevonden tijdens een vakantie in Luxemburg. Nadat de bunker als expositieruimte is ingericht heb ik veel spullen gekregen van mensen uit Ritthem. Er zat en zit nog veel onder de mensen en soms krijg ik nog steeds wel eens mooie dingen. Ik ben niet op zoek naar iets specifieks maar het is altijd leuk als er nog nieuwe dingen binnenkomen.” Ook is een deel van de enorme fotocollectie van De Meij te zien in de bunker. Ook op de website van de dorpsraad van Ritthem zijn zo’n vierduizend oude foto’s van Ritthem te zien die De Meij in de loop van de jaren heeft verzameld.

Inundatie
De Meij vind het belangrijk om de geschiedenis levend te houden. “Er is toch nog veel onbekend voor veel bezoekers. Als ze de luchtfoto’s zien waarop Ritthem onder water staat dan denken ze vaak dat het de watersnoodramp van 1953 is, maar dat is natuurlijk de inundatie van 1944. Toch iets dat veel mensen niet kennen.” Een aantal jaar geleden heeft De Meij het ‘inundatiedagboek’ van zijn grootvader B.J. de Meij in eigen beheer uitgegeven. “Hij had nauwkeurig in schriftjes een dagboek bijgehouden vanaf het moment dat de geallieerden de dijken hebben gebombardeerd. Daar heb ik een boekje van gemaakt en dat was in een mum van tijd uitverkocht.” De bunker aan de Louwerse’s Wegeling is dit jaar nog twee keer te bezoeken: op 17 juni en 12 augustus.

Meer uit Vlissingen

Stralend weer zorgt voor gemoedelijke sfeer op Bevrijdingsfestival Zeeland

VLISSINGEN - Het Bevrijdingsfestival Zeeland is in volle gang en trekt mede dankzij het stralende weer veel publiek naar het festivalterrein in en om de Machinefabriek op de Jan Weugkade en naar de binnenstad van Vlissingen. Het festival duurt nog tot twaalf uur vanavond.

6 uur geleden
Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen: Politie gaat uit van brandstichting

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De politie gaat uit van brandstichting.

1 dag geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

2 dagen geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

2 dagen geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

3 dagen geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

3 dagen geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

3 dagen geleden