
DSW beperkt premiestijging tot 3,25 euro
SCHIEDAM (ANP) - DSW zal de premie van de basisverzekering volgend jaar verhogen met 3,25 euro, zo heeft de zorgverzekeraar als eerste laten weten. DSW-verzekerden gaan 127,75 euro per maand betalen.
Stijgende zorgkosten, veroorzaakt door loon- en prijsstijgingen en het steeds vaker toepassen van dure specialistische geneesmiddelen, zouden eigenlijk een stijging van 7,50 nodig hebben gemaakt, maar die wordt dus nog niet eens voor de helft doorgevoerd. Dat kan volgens de organisatie doordat er compensatie is voor de coronakosten. Daarin is niet verrekend dat er minder geld aan reguliere zorg kon worden besteed door de afschaling daarvan.
Dat komt doordat de compensatie plaatsheeft via de wettelijke catastroferegeling, die eigenlijk bedoeld is voor rampen die meestal alleen drukte in een bepaalde regio veroorzaken en geen verdere afschaling van zorg tot gevolg hebben. De vergoeding leidt daarom nu tot een positief saldo en DSW gebruikt dat om de premiestijging op 3,25 te houden.
Eigen risico
Lang niet alle uitgestelde zorg hoeft ook nog te worden ingehaald, legt voorzitter Aad de Groot van de raad van bestuur uit. Sommige zorg is op de lange duur niet meer nodig, herhaalconsulten en consulten ter geruststelling bijvoorbeeld, of een kijkoperatie in verband met pijn die is verdwenen. Maar sommige zorg kan ook niet worden verleend doordat er te weinig mensen zijn, zegt hij. De Groot noemt de beperking van de premiestijging "niet meer dan terecht". Het geld is beschikbaar doordat verzekerden geen beroep konden doen op bepaalde zorg, stelt hij.
DSW laat het eigen risico op 375 euro, nog steeds een tientje minder dat het wettelijk vastgestelde bedrag. "Door een lager eigen risico te hanteren, wil DSW duidelijk maken dat het eigen risico te hoog is en zijn doel voorbijschiet. DSW is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen", zo laat de maatschappij weten.
DSW maakt traditioneel een week na Prinsjesdag de nieuwe premie bekend, maar is deze keer wat later doordat er nog onduidelijkheid was over de coronakosten van de laatste maanden. Het was al bekend dat de verzekeraar de stijging van de kosten zo veel mogelijk hoopte te kunnen beperken door de compensatie.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
15 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
3 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden