Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM stijgt op herstellend Damrak, AEX weer boven 700 punten

DSM stijgt op herstellend Damrak, AEX weer boven 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel DSM behoorde woensdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs, die een herstel liet zien na de zware verliesbeurt een dag eerder. Het speciaalchemieconcern werd optimistischer over het hele jaar na een sterk eerste kwartaal.

Ook de handelsberichten van Wolters Kluwer, OCI en TKH Group werden positief ontvangen. Verder werd uitgekeken naar het banenrapport van de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Het ADP-rapport loopt vooruit op het officiële banencijfer van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

DSM klom 1,4 procent bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het bedrijf sprak van een "zeer goede" start van het jaar ondanks de aanhoudende uitdagingen door de coronacrisis. DSM zag een sterker dan verwachte vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt. De voedingsmiddelentak, die het al de hele coronacrisis goed doet, groeide gestaag door. Door de sterke groei van de materialentak is DSM optimistischer geworden over de jaarresultaten.

Signify

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 703,41 punten. De hoofdindex zakte dinsdag ruim 2 procent en sloot voor het eerst sinds 31 maart onder de 700 punten. De MidKap klom 0,9 procent op 1034,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

Sterkste stijger in de AEX was verlichtingsbedrijf Signify met een winst van 2,5 procent. Wolters Kluwer steeg 2 procent. De informatieleverancier herhaalde in een tussentijds handelsbericht zijn winstverwachting voor dit jaar. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerde de schaarse dalers aan met een min van 1,4 procent. In de MidKap stonden kunstmestproducent OCI (plus 6 procent) en technologiegroep TKH (plus 3 procent) bovenaan. Beide bedrijven schroefden hun verwachtingen op dankzij meevallende kwartaalcijfers.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven daalde Heijmans 0,4 procent. De bouwer hangt een "aanzienlijke claim" van netbeheerder TenneT boven het hoofd. Uit een tussenvonnis in een arbitragezaak bleek dat TenneT in 2018 rechtmatig handelde toen het bedrijf een contract met Heijmans voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten opzegde. Voor Heijmans komt het vonnis als een verrassing. De onderneming heeft geen extra geld opzij gezet voor de kwestie en beraadt zich op vervolgstappen.

De euro was 1,1992 dollar waard, tegenover 1,2018 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 66,15 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 69,43 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

34 minuten geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

1 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

1 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

4 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

5 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

6 uur geleden