Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM klimt na sterke resultaten, AEX kruipt richting 700 punten

DSM klimt na sterke resultaten, AEX kruipt richting 700 punten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel DSM werd dinsdag hoger gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de resultaten van het speciaalchemieconcern, dat in het laatste kwartaal van 2020 een stuk minder last had van de coronacrisis. De Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Het optimisme over het economische herstel van de coronacrisis stuwde de beursgraadmeters in de afgelopen weken al tot nieuwe hoogtepunten. Daarnaast werd uitgekeken naar de economische cijfers van de eurozone over het vierde kwartaal, die later op de dag verschijnen.

DSM (plus 2 procent) was koploper bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern zag zijn materialentak weer groeien in het afgelopen kwartaal doordat de vraag uit de auto-industrie een sterk herstel liet zien. In het tweede en derde kwartaal liepen de verkopen bij het onderdeel nog flink terug. Bij de verkopen van voedingsingrediënten was in de afgelopen periode sprake van tegenwind door negatieve wisselkoerseffecten. Voor 2021 rekent het bedrijf op winstgroei, mede door het herstel van de materialentak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 686,41 punten. De hoofdindex kroop daarmee verder richting de 700 puntengrens, die voor het laatst tijdens de internetzeepbel in 2000 werd bereikt. De MidKap klom 0,3 procent tot 1016,47 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs bleven vrijwel vlak. Londen won 0,3 procent.

Prosus

Techinvesteerder Prosus sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,4 procent. Bierbrouwer Heineken kampte met een adviesverlaging door Oddo BHF en daalde 0,3 procent. Bij de middelgrote bedrijven verloor Air France-KLM 0,3 procent tot 4,91 euro. Analisten van Bernstein schroefden hun aanbeveling voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie terug en verlaagden het koersdoel naar 1 euro.

BHP daalde 1 procent in Londen. De Brits-Australische mijnbouwer boekte in de afgelopen zes maanden fors meer winst dankzij de gestegen prijzen voor ijzererts. Wel had het bedrijf last van een handelsruzie tussen Australië en China, waardoor de vraag van Chinese staalbedrijven wegviel. Glencore klom 2 procent in Londen. De Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer presteerde in de tweede jaarhelft beter dan verwacht en gaat weer dividend uitkeren.

De euro was 1,2141 dollar waard, tegenover 1,2137 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 60,08 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 63,44 dollar.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

8 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

12 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

16 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

1 dag geleden