Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DSM-Firmenich merkt langzaam herstel vitaminemarkt China

DSM-Firmenich merkt langzaam herstel vitaminemarkt China

HEERLEN (ANP) - Speciaalchemieconcern DSM-Firmenich heeft tegenvallende resultaten geboekt met zijn vitaminedivisies in de eerste helft van 2023, vooral op het gebied van dierenvoeding. Dat komt volgens topman Dimitri de Vreeze met name door de prestaties op de Chinese markt. China herstelt nog langzaam van de strenge coronalockdowns die het land vorig jaar nog in zijn greep hielden. Tot het uitbreken van de crisis was China echter een van de grootste afzetmarkten voor dierlijke vitamines en proteïnen, aldus De Vreeze.

Hij spreekt van twee negatieve ontwikkelingen die elkaar hebben versterkt. "Omdat China een van de grootste markten is voor dierlijke vitaminen, maar de Chinese economie zich maar langzaam herstelt, heeft dat meteen effect op onze productie en verkoop", legt De Vreeze uit. Zo nam de verkoop van vitamines en proteïnen af en kon DSM-Firmenich zijn productie niet langer kwijt in China zelf. Daardoor moest buiten de landsgrenzen worden gekeken, wat leidde tot een prijsdruk op de producten van het concern.

"Als bedrijf hebben we onze prijzen de afgelopen tijd moeten verhogen, net als veel andere bedrijven dat ook moesten vanwege gestegen kosten. Maar de prijzen van vitaminen konden niet omhoog, omdat het aanbod buiten China zo groot was", stelt De Vreeze. Als gevolg daarvan daalde de omzet van de divisie Animal Nutrition & Health met 14 procent op jaarbasis tot 1,6 miljard euro. De aangepaste winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen kelderde met 73 procent tot 85 miljoen euro.

Strategisch besluit

Om de uitdagingen het hoofd te bieden, heeft DSM-Firmenich maatregelen genomen om de impact van de vitamine-activiteiten op de winst te verminderen. Zo is een vitamine B6-fabriek in het Chinese Xinghuo inmiddels gesloten. De Vreeze meldt dat al het personeel van deze fabriek ander werk heeft gevonden, zowel binnen als buiten DSM-Firmenich. Een vitamine C-fabriek in hetzelfde land ligt stil. Alle maatregelen samen moeten jaarlijks ongeveer 200 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren.

De Vreeze legt het afbouwen van de capaciteit uit als een strategisch besluit, ook al kan de vraag naar vitaminen van DSM-Firmenich op termijn weer aantrekken. Zo wil het concern zich meer gaan richten op de productie van vitaminen die bestemd zijn voor andere formules. "We gaan daarom terug in de een-op-eenverkoop", zegt De Vreeze, wat wil zeggen dat bijvoorbeeld vitamine C wordt gemaakt om ook als vitamine C te verkopen.

Meer uit Financieel

Bloemenplatforms verkopen niet meer Moederdagboeketten dan in 2023

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders bestellen niet meer boeketten voor Moederdag dan ze vorig jaar deden, verwachten bloemenplatforms Fleurop en Topbloemen.nl. Wel geven mensen volgens de organisaties meer geld uit per bestelling en kiezen ze vaker voor boeketten die niet alleen uit rozen bestaan. Komende zondag is het Moederdag.

49 minuten geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

10 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

11 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

15 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

15 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

16 uur geleden