Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

Dsm-firmenich bij stijgers in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Dsm-firmenich behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel voor het aandeel, dat 1,9 procent wist te winnen. Het beleggingsadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf blijft 'kopen'. De Amsterdamse hoofdindex toonde wat herstel, na de verliesbeurt een dag eerder.

De algehele stemming op de Europese beurzen bleef echter terughoudend op de laatste dag van een rumoerige beursweek. De beurshandel stond deze week vooral in het teken van de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 928,55 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder nog 0,8 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 893,17 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren 0,1 procent. De beurs in Parijs ging ook verder omlaag en zakte 0,7 procent.

Ex-dividend

De Franse banken Société Générale, Crédit Agricole en BNP Paribas verloren tot 2,8 procent. Staatsobligaties uit Frankrijk werden deze week minder waard en de Franse banken, die veel van deze staatsleningen bezitten, staan daardoor onder druk. Investeerders maken zich zorgen over de Franse begrotingsdiscipline in het geval van een verkiezingswinst van Marine Le Pen van de uiterst rechtse partij Rassemblement National bij de aanstaande verkiezingen.

Naast dsm-firmenich stonde de chipbedrijven ASMI en ASML in de kopgroep van de AEX, met winsten tot 1,6 procent. Techbeurs Nasdaq scherpte donderdag voor de vierde dag op rij het slotrecord aan, mede door sterke koerswinsten in de Amerikaanse chip- en techsector. Aegon (min 1,9 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat de aandelen van de verzekeraar geen recht meer geven op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt.

Overheid

Heijmans steeg 2,7 procent. De bouwer heeft een vierjarige raamovereenkomst getekend met Utrecht om het wegennet binnen de provincie sterk en veilig te houden. In Parijs werd Atos 17 procent meer waard. De Franse overheid wil strategische onderdelen van het financieel geplaagde IT-concern kopen voor 700 miljoen euro.

De euro was 1,0716 dollar waard, tegenover 1,0758 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 78,12 dollar per vat. Brentolie daalde 0,5 procent in prijs tot 82,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

9 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

10 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

11 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

14 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

14 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

14 uur geleden