Drukte op prullenbakvaccin.nl door mensen die booster willen
DEN HAAG (ANP) - Vanwege de grote vraag naar boostervaccins is het topdrukte op prullenbakvaccin.nl. Via die website kunnen mensen die gevaccineerd willen worden, zien of een praktijk bij hen in de buurt vaccindoses over heeft. Zo stonden er woensdagavond bij een huisarts in Den Haag binnen tien minuten honderd mensen voor de deur voor een overgebleven coronavaccin, vertelt Marlies Schijven, hoogleraar chirurgie aan ziekenhuis Amsterdam UMC en een van de initiatiefnemers van de website.
Een groep artsen heeft de website aan het begin van de vaccinatiecampagne in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Sinds een kleine week neemt de vraag naar de zogenoemde 'prullenbakvaccins' weer toe. Onder meer de GGD Amsterdam ziet dat de overgebleven vaccins gretig aftrek vinden, aldus Schijven.
Volgens Schijven willen mensen om uiteenlopende redenen zo snel mogelijk een boosterprik. "Het gaat bijvoorbeeld om kwetsbare mensen die nog niet de leeftijd hebben dat ze nu al een booster krijgen. Of mensen met een kwetsbare partner. Ook mensen die willen reizen of gewoon beschermd willen zijn, zijn op zoek naar een boostershot".
Landkaart
Op de website is een landkaart te zien met de daarop beschikbare praktijken voor de prullenbakvaccins. Als huisartsen vaccins over hebben, kleuren ze blauw op de kaart. Mensen kunnen dan in de rij gaan staan, er is geen garantie dat ze ook een vaccin krijgen. "Het kan zijn dat de vaccins toch 'op’ zijn als u aankomt", staat op de site. "Het principe is heel simpel: wie het eerst komt om de mogelijke vaccins, die het eerst maalt."
De site houdt zich aan het vaccinatieprogramma van de overheid, benadrukt Schijven. "Het is niet zo dat mensen recht hebben op een vaccin. Uiteindelijk is het aan de huisarts in samenspraak met de persoon. Wij proberen alleen overgebleven vaccins te redden van de prullenbak."
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.
6 uur geledenLEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.
9 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".
1 dag geledenUTRECHT/DEN HAAG (ANP) - In de plannen van het kabinet zijn "veel ambitie" en ook "concrete maatregelen" op het gebied van de ouderenzorg te zien. Zo reageert Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties.
1 dag geledenAMSTERDAM/DEN HAAG (ANP) - Het kabinet "zwijgt in alle toonaarden" over kanker terwijl er in 2032 naar verwachting in ons land 165.000 nieuwe kankerdiagnoses zullen worden gesteld, aldus KWF Kankerbestrijding op Prinsjesdag. Intussen wordt er fors bezuinigd op wetenschap, terwijl onderzoek naar bestrijding van de ziekte hard nodig is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema wil "even de tijd" hebben om de zorgbeloftes die zij maakt in te lossen, zegt zij tegen de NOS. Ze herhaalt de beloftes dat zij het eigen risico wil verlagen, het arbeidstekort in de zorg wil terugdringen, en van streekziekenhuizen het "fundament van de zorg" wil maken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in verband met een ernstige ziekte of handicap veel extra kilometers maken, kunnen daar vanaf volgend jaar veel makkelijker belastingaftrek voor krijgen. Zij mogen 23 cent per kilometer aftrekken, en daarnaast een vast bedrag van 925 euro.
1 dag geleden