
Drukte bij Belgische vuurwerkwinkels in grensstreek
BAARLE-HERTOG (ANP) - Vuurwerkliefhebbers gaan massaal naar België om vooral siervuurwerk te kopen. Vrijdagmiddag is het een drukte van belang in het grensplaatsje Baarle-Hertog dat innig verbonden is met het Brabantse Baarle-Nassau. In twee vuurwerkwinkels die schuin tegenover elkaar liggen is het een komen en gaan van Nederlanders die ondanks het tijdens de jaarwisseling geldende vuurwerkverbod flink inslaan.
Nick uit Rotterdam loopt met een grote doos Loots Vuurwerk uit. Daarin zit een 144-shots sierpot, die nog ontbrak in zijn collectie voor oud en nieuw. "Als echte pyromaan moet ik wel de grens over, want een jaarwisseling zonder vuurwerk is voor mij ondenkbaar." Hij is zelfs in Duitsland geweest en Polen ("We waren daar voor een bezoek aan Auschwitz, dus ook maar direct vuurwerk ingeslagen") om voldoende siervuurwerk voor zijn "show" te kopen. "Die doe ik ieder jaar, op een veldje in Rotterdam. Er komen altijd veel mensen kijken. Ik heb nu totaal voor ongeveer 3500 euro aangeschaft."
Bij Zena Vuurwerk helpt bedrijfsleider Gijs ten Velde de ene na de andere klant. Net was er nog iemand uit Duitsland die liefst 4,5 uur had gereden, vertelt hij. "In Duitsland geldt een verkoopverbod, maar geen afsteekverbod. Onbegrijpelijk. Tja, als je liefhebber bent, moet je er wat voor over hebben." Hij schat in dat 95 procent van zijn klandizie uit Nederland afkomstig is. "Het is gewoon druk, ondanks dat het een doordeweekse dag is. In het weekend is het nog veel drukker. Er komen beduidend meer mensen dan normaal."
Veiligheidsrisico's
Een woordvoerder van de politie in Oost-Brabant doet een beroep op het gezond verstand van mensen om geen vuurwerk af te steken of in te slaan, ook vanwege de veiligheidsrisico's. "Bovendien is er een vuurwerkverbod. Het mag niet", zegt hij. "Dat de vuurwerkregels in België wat ruimer zijn dan die in Nederland is bekend. Maar daar kunnen wij niks aan veranderen."
Wie betrapt wordt op het bezit of afsteken van vuurwerk riskeert flinke straffen. Het laten ontploffen van zwaar illegaal vuurwerk kost je per bom 400 euro. De straf voor het bezit van zwaar illegaal vuurwerk kan oplopen tot een eis van 15 maanden cel onvoorwaardelijk.
In Oost-Brabant worden vuurwerkcontroles deels tijdens de reguliere dienst en deels gericht uitgevoerd. In Limburg worden volgens een woordvoerster controles per basiseenheid gedaan en dat lukt niet alle eenheden door werkdruk of andere prioriteiten. Bij de politie Zeeland-West-Brabant was de afgelopen dagen niemand bereikbaar.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
20 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
21 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
22 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden