Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en rentebesluit ECB

Drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en rentebesluit ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers wacht een drukke beursweek met veel bedrijfsresultaten en een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Op het Damrak komen onder meer Philips, Randstad en Heineken met hun cijfers over het derde kwartaal. In de Verenigde Staten is het de beurt aan grote techbedrijven als Microsoft en Amazon. Verder blijft de oorlog tussen Israël en Hamas de financiële markten in de greep houden.

Philips opent maandag al de boeken. Daarbij gaat de aandacht opnieuw naar de aanhoudende problemen met de slaapapneu-apparaten. Dinsdag is het de beurt aan Randstad. Het uitzendconcern merkte na het tweede kwartaal dat werkgevers niet meer zo hard op zoek waren naar personeel als eerder. Daardoor gingen de omzet en de winst van het bedrijf omlaag. Het is de vraag of die trend zich ook in het derde kwartaal heeft doorgezet.

Later in de week volgen onder meer de kwartaalcijfers van Heineken, KPN, Unilever en Air France-KLM. Bij de kwartaalcijfers van Unilever is het vooral de vraag in hoeverre het was- en levensmiddelenconcern blijft profiteren van prijsverhogingen. In de eerste helft van het jaar leverden de duurder geworden boodschappen het bedrijf achter merken als Dove, Knorr, Rexona en Magnum nog beduidend meer omzet en winst op.

Inflatie

Als de grote techbedrijven Microsoft, Google-moeder Alphabet, Facebook-moederbedrijf Meta Platforms en Amazon hun kwartaalberichten publiceren, kijken kenners vooral naar de advertentie-inkomsten. De economische groei is wereldwijd afgezwakt en in veel landen letten bedrijven en consumenten erg op hun uitgaven, aangezien alles duurder is geworden. Dat kan de inkomsten van de techbedrijven onder druk zetten.

Ondanks de vele bedrijfsresultaten zijn het de laatste dagen toch vooral de oorlog in het Midden-Oosten en een opnieuw opgelaaide rentevrees die het beurssentiment bepalen. Er leven met name zorgen dat het conflict tussen Israël en Hamas verder escaleert, wat niet alleen voor veel leed en onzekerheid kan zorgen, maar ook de olieprijzen verder kan opdrijven.

Bij het rentebesluit van de ECB op donderdag is de verwachting dat de rente niet verandert. De centrale bank in Frankfurt verhoogde de rente in de eurozone vorige maand al voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit. Verschillende beleidsmakers van de ECB en andere deskundigen hebben er al op gehint dat voorlopig een einde is gekomen aan de verhogingen. Wel duurt het waarschijnlijk nog een hele tijd voor de rente weer omlaag kan, omdat de inflatie in de eurozone nog steeds te hoog is.

Meer uit Financieel

Coca-Cola verhoogt omzetverwachting na prijsverhogingen

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrankproducent Coca-Cola profiteert van zijn doorgevoerde prijsverhogingen. Het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta, heeft hierdoor zijn omzetverwachting voor heel 2024 naar boven bijgesteld.

23 minuten geleden
Airbus moet soms orders afslaan door grote vraag, zegt topman

FARNBOROUGH (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus moest soms bestellingen voor nieuwe toestellen weigeren door de grote vraag en de hoeveelheid openstaande orders. Dat heeft Airbus-topman Guillaume Faury gezegd op de grote luchtvaartshow in het Britse Farnborough die deze week wordt gehouden.

1 uur geleden
Spotify ziet winst, omzet en aantal abonnees groeien

STOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het tweede kwartaal van dit jaar het aantal abonnees, de omzet en de winst zien stijgen, maakte het bedrijf bekend. Het concern behaalde een recordwinst van 266 miljoen euro, terwijl de omzet met een vijfde groeide tot 3,8 miljard euro.

1 uur geleden
Nederlandse zuivelexport omlaag door sterk gedaalde zuivelprijzen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse zuivelexport is vorig jaar in waarde gedaald. Volgens ketenorganisatie van de sector ZuivelNL was er vooral met de export van weiproducten, melkpoeder en boter minder geld gemoeid. De exportwaarde van kaas en gecondenseerde melk nam wel toe.

1 uur geleden
Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

2 uur geleden
Onderzoek: 53.000 woningen door ombouw leegstaande kantoren

AMSTERDAM (ANP) - Het ombouwen van leegstaande kantoren kan zorgen voor wel 53.000 extra woningen in Nederland. Dat meldt datavastgoedbedrijf Matrixian in een onderzoek. Daarbij werd gekeken naar de leegstand van kantoorruimtes en bijbehorende bestemmingsplannen. Volgens Matrixian kan de transformatie van leegstaande kantoren dan ook helpen bij het oplossen van de woningnood.

2 uur geleden
Esprit begint faillissementsprocedure voor Nederlandse tak

AMSTERDAM (ANP) - Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.

2 uur geleden