Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken. Daarnaast zijn er belangrijke macro-economische gegevens en rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De Fed en de ECB gaan de rente waarschijnlijk verder verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken.

Zorgtechnologieconcern Philips komt maandagochtend met resultaten naar buiten. Naar verwachting maakt Philips dan ook een nieuwe ontslagronde bekend, waarbij mogelijk in Nederland meer dan duizend banen komen te vervallen. Verder zal de stand van zaken rond de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten opnieuw worden belicht. Telecombedrijf KPN is dinsdag aan de beurt op het Damrak, gevolgd door ING en olie- en gasconcern Shell op donderdag.

Meta geeft woensdag na het slot van de beurshandel in New York inzage in de prestaties. Op donderdag staan Alphabet, Apple en Amazon op de rol. Meerdere grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Meta, Alphabet en Amazon, hebben de afgelopen tijd aangekondigd veel banen te schrappen om kosten te besparen vanwege de afzwakkende economie en markt voor advertenties. De verwachtingen voor de komende tijd zullen dan ook door beleggers nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Federal Reserve

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente waarschijnlijk opnieuw minder sterk verhogen nu de inflatie in de Verenigde Staten aan het afkoelen is. Er wordt voor woensdag gerekend op een rentestap met een kwart procentpunt. De ECB gaat donderdag naar verwachting de rente in de eurozone wederom met een half procentpunt verhogen. De Britse centrale bank zou die dag een vergelijkbare stap kunnen zetten.

Op macro-economisch gebied zal de aandacht onder meer uitgaan naar inflatiecijfers uit Nederland en de eurozone. Tevens komt vrijdag het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat rapport speelt ook een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,5 procent hoger, op 750,67 punten. Op de beurzen elders in Europa waren bescheiden plussen te zien. Op Wall Street won de techbeurs Nasdaq 1 procent. De andere hoofdgraadmeters in New York gingen licht omhoog.

Meer uit Financieel

Kredietverzekeraar vreest bijna 80 procent meer faillissementen

AMSTERDAM (ANP) - Nederland krijgt dit jaar te maken met fiks meer faillissementen dan vorig jaar, voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Naar verwachting gaat het om 79 procent meer bankroeten dan in 2022. Dat komt vooral doordat de coronasteun van de overheid vorig jaar is beëindigd, waardoor een deel van de bedrijven die hierdoor overeind bleven alsnog omvallen.

58 minuten geleden
Chipmaker Micron Technology grote winnaar op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Door optimistische vooruitzichten van met name chipmaker Micron Technology zijn de zorgen over de economie op Wall Street meer naar de achtergrond verdwenen. Woensdag gingen de belangrijkste beursgraadmeter op de beurzen in New York daardoor met duidelijke winsten de handel uit. Ook in de bankensector waren plussen te zien ondanks dat overheidsorganisatie FIDC naar verluidt overweegt om de miljardenkosten die het onlangs moest maken om twee banken te redden, voor een groter deel dan gebruikelijk op andere Amerikaanse banken af te wentelen.

2 uur geleden
Topvrouw KLM: nog veel innovatie nodig voor CO2-neutraal vliegen

ROTTERDAM (ANP) - Het is belangrijk om nu te investeren in de verduurzaming van de luchtvaart. Anders komen broodnodige innovaties niet op tijd van de grond om te zorgen dat vliegen in 2050 CO2-neutraal kan. Dat zei KLM-topvrouw Marjan Rintel woensdag bij een raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof, ook wel SAF genoemd, van het Finse bedrijf Neste op de Maasvlakte. KLM en zustermaatschappij Air France hebben een overeenkomst gesloten voor een gegarandeerde afname als die raffinaderij eind dit jaar gaat draaien.

3 uur geleden
Philips voorziet dit jaar eerste schikking in apneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips verwacht "op korte termijn" een akkoord te sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview met Het Financieele Dagblad. "Ik denk dat we in ieder geval dit jaar al naar een schikking kunnen over het vergoeden van economische schade", gaf hij aan in de krant.

3 uur geleden
Krant: platenconcern achter Sheeran en Madonna schrapt 270 banen

NEW YORK (ANP) - Platenconcern Warner Music gaat ongeveer 4 procent van zijn totale personeelsbestand ontslaan. Volgens een interne memo van de nieuwe topman Robert Kyncl is het nodig om het bedrijf dat de muziek verspreidt voor supersterren als Ed Sheeran en Madonna aan te passen aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat kost ongeveer 270 banen, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

5 uur geleden
Financieel activist dringt aan op haast OM met vervolging Hamers

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Financieel activist Pieter Lakeman wil dat het Openbaar Ministerie haast maakt met de vervolging van de voormalige ING-topman Ralph Hamers. Na het nieuws dat de Nederlander opstapt als topman van UBS vindt hij het tijd om er via juridische wegen op aan te dringen dat aanklagers het bevel van het gerechtshof in Den Haag opvolgen. Het hof gaf na een procedure van Lakeman in 2020 opdracht tot strafvervolging van Hamers vanwege jarenlange gebreken bij antiwitwascontroles bij ING.

6 uur geleden
Beleggers positief over vertrek Ralph Hamers bij Zwitsers UBS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben positief gereageerd op het vertrek van de Nederlandse topman Ralph Hamers bij de Zwitserse bank UBS. Het aandeel ging in Zürich woensdag bijna 4 procent omhoog nadat bekend werd dat Hamers wordt vervangen door zijn voorganger Sergio Ermotti. Het algehele sentiment op de Europese beurzen was eveneens positief. Vooral chipbedrijven wonnen aan beurswaarde dankzij een goed ontvangen handelsupdate van de Duitse chipmaker Infineon.

6 uur geleden