Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken. Daarnaast zijn er belangrijke macro-economische gegevens en rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De Fed en de ECB gaan de rente waarschijnlijk verder verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken.

Zorgtechnologieconcern Philips komt maandagochtend met resultaten naar buiten. Naar verwachting maakt Philips dan ook een nieuwe ontslagronde bekend, waarbij mogelijk in Nederland meer dan duizend banen komen te vervallen. Verder zal de stand van zaken rond de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten opnieuw worden belicht. Telecombedrijf KPN is dinsdag aan de beurt op het Damrak, gevolgd door ING en olie- en gasconcern Shell op donderdag.

Meta geeft woensdag na het slot van de beurshandel in New York inzage in de prestaties. Op donderdag staan Alphabet, Apple en Amazon op de rol. Meerdere grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Meta, Alphabet en Amazon, hebben de afgelopen tijd aangekondigd veel banen te schrappen om kosten te besparen vanwege de afzwakkende economie en markt voor advertenties. De verwachtingen voor de komende tijd zullen dan ook door beleggers nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Federal Reserve

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente waarschijnlijk opnieuw minder sterk verhogen nu de inflatie in de Verenigde Staten aan het afkoelen is. Er wordt voor woensdag gerekend op een rentestap met een kwart procentpunt. De ECB gaat donderdag naar verwachting de rente in de eurozone wederom met een half procentpunt verhogen. De Britse centrale bank zou die dag een vergelijkbare stap kunnen zetten.

Op macro-economisch gebied zal de aandacht onder meer uitgaan naar inflatiecijfers uit Nederland en de eurozone. Tevens komt vrijdag het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat rapport speelt ook een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,5 procent hoger, op 750,67 punten. Op de beurzen elders in Europa waren bescheiden plussen te zien. Op Wall Street won de techbeurs Nasdaq 1 procent. De andere hoofdgraadmeters in New York gingen licht omhoog.

Meer uit Financieel

Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

45 minuten geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

1 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

1 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

2 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

2 uur geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

2 uur geleden