
Droogte is voorbij, water hoeft niet meer te worden doorgepompt
UTRECHT (ANP) - Waterschappen hoeven geen water meer door te pompen naar het westen van het land. De droogte is voorbij, het regent veel en doordat de temperaturen zakken, verdampt er minder water. Het omslagpunt voor de droogte is bereikt, zeggen de hoogheemraadschappen Rijnland en Stichtse Rijnlanden, en daardoor is het niet meer nodig om te pompen.
Het rondpompen heet officieel de Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA). Die operatie begon half juli. Vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal pompten gemalen duizenden liters water per seconde naar de Leidsche Rijn en de Hollandsche IJssel. Daarna kon het water via de Gouwe en de Oude Rijn worden verspreid over de Randstad. Als daar het waterpeil te ver zou dalen, zou zout water van de Noordzee verder kunnen doordringen onder de grond, en die verzilting zou heel schadelijk zijn voor de land- en tuinbouw.
Stichtse Rijnlanden gebruikte onder meer het gemaal De Aanvoerder bij Utrecht. Dat pompte 7000 liter water per seconde vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Leidsche Rijn. Het gemaal wordt nu uitgezet. Daardoor kunnen boten vanaf eind volgende week ook weer over de Leidsche Rijn varen. Een ander gemaal bij Utrecht, het Noordergemaal, blijft voorlopig wel draaien om water naar de Hollandsche IJssel te pompen, maar doet dat veel minder.
Afbouwen watertoevoer
Door het afbouwen van de waterdoorvoer kunnen ook andere maatregelen stoppen. Zo kunnen twee sluizen in de buurt van Haarlem en een sluis bij Harmelen weer worden gebruikt.
In de Betuwe mogen mensen overdag weer water uit sloten en plassen gebruiken om te sproeien. Het beregeningsverbod is vrijdag opgeheven. De maatregel gold sinds 10 augustus. Voor appeltelers was een uitzondering gemaakt. Ook in het Brabantse Wijk en Aalburg is bewateren weer toegestaan. In vrijwel de hele gemeente Berg en Dal en in Wijchen en Heumen blijft sproeien voorlopig wel verboden "omdat in dit gebied geen wateraanvoer mogelijk is", aldus het waterschap Rivierenland.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.
1 uur geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.
2 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.
3 uur geledenTEGELEN (ANP) - Vier kinderen van een basisschool in Tegelen, gemeente Venlo, hebben vorige week een zakje met restjes cocaïne gevonden en er vervolgens van geproefd. Volgens een woordvoerster van de politie vonden ze het zakje met de restjes coke in de struiken net buiten de school. Op school zag een surveillerende medewerker de kinderen ervan proeven, greep in en haalde de politie erbij. De kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht en konden niet veel later in goede gezondheid weer naar huis, bevestigde de woordvoerster van de politie berichtgeving in De Limburger dinsdag.
3 uur geleden