Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dringende oproep weg te blijven uit smeulend Mariapeel

Dringende oproep weg te blijven uit smeulend Mariapeel

MARIAPEEL (ANP) - De Veiligheidsregio Limburg Noord doet opnieuw een dringende oproep om weg te blijven uit de Mariapeel. In het gebied smeult over een oppervlakte van 40 hectare een brand. Er is een noodverordening van kracht, maar de brandweer vreest dat dagjesmensen dit weekend toch een kijkje willen nemen in het gebied.

"Kom niet", deed een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend een dringende oproep. "Er hangt veel koolmonoxide in het gebied, dat is gevaarlijk. Bovendien rijdt hier zwaar materieel rond en liggen er op veel plaatsen brandweerslangen over de weg. We roepen mensen met klem op dit weekend weg te blijven. Boa's van Staatsbosbeheer controleren in het gebied, waar we zeker nog enkele dagen bezig zijn." Fietsers die gebruik willen maken van de fietsroutes door het gebied, worden door de gemeente Horst aan de Maas omgeleid.

Vrijdagochtend hangt de rook laag boven het gebied, met als gevolg veel koolmonoxide. Naar verwachting trekt de rook bij het stijgen van de temperatuur op. Maar de brandweer waarschuwt dat er meer wind verwacht wordt die meer rook zal opleveren in de regio.

Rook

De rook trekt richting het Brabantse deel van de Peel. De brandweer daar houdt de ontwikkelingen naar eigen zeggen goed in de gaten en doet metingen. Vooralsnog zijn er volgens een woordvoerder van de Brabantse brandweer geen te hoge concentraties giftige stoffen gemeten. Daarnaast worden er ook geurwaarnemingen gedaan, zei hij. Het advies ramen en deuren te sluiten blijft onverkort van kracht, evenals het uitdoen van de ventilatie.

De Limburgse brandweer assisteert vrijdag met twee tankautospuiten en een waterwagen de hele dag nog blusploegen van een aannemer in dienst van Staatsbosbeheer. Loonwerkers rijden zodra de rook is opgetrokken met grote watertonnen achter tractoren het gebied in om te blussen. Ook zijn er sproei-installaties neergezet om grote oppervlakten te beregenen.

Er is nog geen brand meester gegeven, maar het vuur is wel onder controle, aldus de woordvoerder van de Limburgse brandweer.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geƫvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

3 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

3 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geƫist.

3 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

3 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

3 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

4 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

9 uur geleden