
Dringend advies aan basisscholen: verdeel klas in kleinere groepjes
DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs geeft basisscholen het "dringende advies" klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer de deuren openen. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd als een leerling besmet raakt met het coronavirus. Voor groep 4, 5 en 6 raadt het ministerie aan te werken met groepjes van vijf kinderen. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken.
Van dwang is geen sprake. Leerlingen hoeven onderling ook niet verplicht afstand van elkaar te houden. Onderwijsminister Arie Slob benadrukt nog eens dat de risico's van de openstelling "beperkt" zijn. Hij noemt het "heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen."
"Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen", aldus Slob. Het ministerie volgt inhoudelijk de suggesties van het Outbreak Management Team (OMT). Vanuit het onderwijsveld worden vraagtekens gezet bij de uitvoerbaarheid daarvan. Zo noemde de Algemene Verenging Schoolleiders het advies om in groepjes te werken "niet werkbaar".
Mondkapje
De basisscholen krijgen verder het "dringende advies" om leerlingen uit groep 7 en 8 op de gang een mondkapje te laten dragen als ze geen afstand kunnen houden tot kinderen uit andere klassen. "Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt", voegt het ministerie eraan toe. Kinderen mogen alleen met hun eigen klas buitenspelen. Om contacten te beperken is het ook de bedoeling dat de scholen hun begin- en eindtijden en de pauzes spreiden.
Leerkrachten die lesgeven aan de hoogste groepen kunnen er zelf voor kiezen een mondkapje of zogeheten face-shield te dragen. Een verplichting komt er ook op dit punt niet.
Vijf dagen in quarantaine
Een belangrijk punt dat al bekend was, is dat leerlingen en medewerkers die in contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, zeker vijf dagen in quarantaine moeten. Ze kunnen zich vervolgens laten testen óf nog vijf dagen thuisblijven. "Scholen geven in die periode zoveel mogelijk onderwijs op afstand", aldus het ministerie.
Scholen hebben om ruimte voor eigen invulling gevraagd. Die krijgen ze. "Er zijn ruim 6000 basisscholen in Nederland, die deze landelijk afgesproken richtlijnen zoveel mogelijk zullen toepassen op een manier die past bij de lokale situatie", aldus het ministerie.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Bijna negen op de tien Nederlanders vinden dat medicatie tegen obesitas vanuit het basispakket moet worden vergoed. Dat staat in een peiling die minister Daniëlle Jansen (Volksgezondheid) maandag met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Driekwart stelt daar wel voorwaarden aan, bijvoorbeeld dat een specialist het medicijn voorschrijft en dat de ontvanger zelf ook veel heeft gedaan om af te vallen.
1 dag geledenBILTHOVEN (ANP) - De luchtkwaliteit in een deel van het land is de komende dagen slecht, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral in Noord-Brabant en het midden van het land kan dinsdag en woensdag lokaal smog ontstaan. Mensen die daar gevoelig voor zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en "zware lichamelijke inspanning te beperken", vooral in de namiddag en vroeg op de avond. Dan is de luchtkwaliteit het slechtst.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Op tientallen zwemlocaties gelden momenteel gezondheidsrisico's vanwege de waterkwaliteit. Op 87 buitenzwemlocaties is momenteel een waarschuwing of negatief zwemadvies van kracht. Op 2 locaties is zwemmen zelfs verboden en op een aantal locaties wordt nog verder onderzoek gedaan. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van Zwemwater.nl.
2 dagen geledenEDE (ANP) - Een veelbesproken Italiaans onderzoek dat een verband legde tussen het bestrijdingsmiddel glyfosaat en kanker bij proefdieren, vertoont volgens Nederlandse deskundigen diverse gebreken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is door de studie niet anders gaan denken over de stof, die in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup zit.
5 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Mezen, bloemen en klimop helpen om het aantal eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Dat is de conclusie van een vijfjarig Nederlands-Vlaams onderzoek, waarbij onder meer de provincies Noord-Brabant en Gelderland zijn betrokken. De onderzoekers hebben diverse adviezen opgesteld om te voorkomen dat ergens grote hoeveelheden overlastgevende rupsen ontstaan.
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 360.000 werknemers in Nederland ervaren "hittestress" op het werk. Dat is ongeveer 4 procent van de beroepsbevolking, meldt TNO op basis van onderzoek. Koks, politieagenten, bakkers en lassers behoren tot de beroepsgroepen die het meest te lijden hebben onder ernstige hitteklachten.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Hero roept een partij blikjes fruitsap appel terug omdat er cafeïne in kan zitten, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. Het gaat om blikjes appelsap die ten minste houdbaar zijn tot 28-04-2026. Volgens Hero is er geen acuut gezondheidsrisico, "maar uit voorzorg roepen we deze batch terug".
1 week geleden